-5.3 C
Rapla
Esmaspäev, 4 dets. 2023
RSRapla malev osales liitlaste õppusel

Rapla malev osales liitlaste õppusel

Kaitseliidu Rapla malev

Harjutuse “Tractable” raames toimus 1. novembril Eesti ajaloos üks suurimaid taktikalisi langevarjudessante. Harjutusega oli otseselt seotud Kaitse­liidu Rapla malev, kelle ülesanne oli ala julgestada ja dessantüksused vastu võtta.

Harjutuse käigus siirdati Suurbritanniast 16. õhuründebrigaadi üks kompanii koos varustuse ja relvastusega Eestisse. Brittide koosseisus osales õhudessandis ka Rapla maleva luurerühma meeskond. Õhudessantoperatsioon käivitus eelmise nädala neljapäeva öösel kell 23 Inglismaal, kus laaditi varustus, relvastus ja langevarjurid lennukitele C-130 Hercules. Öösel anti üksustele täiendavad juhised ja kohaliku aja järgi kell 6 tõusid lennukid õhku. Õhu kaudu operatsioonialale viimine ehk lend Inglismaalt Eestisse kestis 5 tundi. Vahepeal tangiti Saksamaa kohal õhus lennukeid ja Eesti aja järgi kell 13 heideti langevarjurid 240 m kõrguselt Järvamaal Nurmsi lennuväljale.
Langevarjuritel oli hüppe ajal kaasas kogu lahingvarustus kaaluga 40-60 kg. Seljakoti küljes, mis asetses jalgade ees ja oli kinnitatud sõduritele klambritega rinna külge, oli lisaks individuaalvarustusele ka relvastus sõltuvalt erialast – automaatrelvadest snaipripüssideni ja kuulipildujatest kuni 81 mm miinipildujateni.
Harjutuse eesmärk oli liitlaste jaoks pika vahemaa väesiirdamise läbiharjutamine ja Eesti jaoks liitlaste vastuvõtmise harjutamine.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Kõik uudised
Kuulutused