5.7 C
Rapla
Kolmapäev, 24 apr. 2024
RSTänavuse suurkonverentsi fookusesse tõsteti tervisedendus töökohal

Tänavuse suurkonverentsi fookusesse tõsteti tervisedendus töökohal

Siim Jõgis

Inimesed veedavad igast argipäevast ühe kolmandiku töö juures. Just seetõttu võetigi tänavusel Raplamaa tervisedenduse konverentsil luubi alla tervisedenduse temaatika töökohal. Samuti anti neljapäeval, 7. novembril toimunud üritusel välja kolm auhinda tervise ja turvalisuse valdkonnas.

Esimene neist oli “Raplamaa tervise ja turvalisuse edendaja 2019” ning selle tunnustuse pälvis Marko Matson.
Ta on olnud kauaaegne turvalisuse tagaja kohaliku komandopealikuna ning samuti on ta vabatahtlik terviseradade korrastaja Järvakandis. Ise ta küll konverentsil kohal olla ei saanud ning tema asemel võttis autasu vastu Kehtna vallavanem Indrek Kullam.
Hiljem kommenteeris Matson, et on tunnustuse eest ülitänulik ning see on tema jaoks oluline. Sellele tunnustusele nomineeris teda Kehtna vallavalitsuse spordi- ja noorsootööspetsialist Artur Ojasalu.
Matson on veetnud lugematuid tunde, et hoida korras Järvakandi terviseradasid. Käesoleval aastal peeti seal teiste sündmuste seas ka Eesti meistrivõistlused murdmaajooksus ja Rapla maakonna meistrivõistlused discgolfis. “Terviserajad ja ka kõik ülejäänud spordirajatised on väga vajalikud, sest töö- ja magamiskoht ei ole kogukonnas kõige tähtsamad. Kui inimestel pole vabal ajal midagi teha, siis kas kolitakse mujale või istutakse ainult kõrtsis,” sõnas Matson. Ta lisas, et teeb seda tööd missioonitundest, sest samadel radadel on ta ise spordikooli lõpetanud.
“Kurb oli kunagi vaadata, kuidas enamik Järvakandi spordirajatisi lasti lihtsalt ära laguneda. Võtsin nõuks vähemalt ühel neist elu sees hoida. Õnneks on elu sees ka vibustaadionil ja võimlal, aga väga vajalikku staadionit meil pole enam ammu. Teistest rajatistest ei taha rääkidagi, mõelgem näiteks ujula peale. Aga tulles veel tagasi tunnustuse juurde, siis see oli minule ootamatu ja hea üllatus,” rääkis ta.
Raplamaa 22. tervisedenduse konverentsil anti välja ka auhind “Raplamaa tervisetegu 2019”. Selle pälvis Laste mitmevõistlus, mida korraldavad ATO spordiklubi ja Tarmo Rahuoja. Tänavu toimus mitmevõistlus juba 11. korda ning seal osales üle 300 lapse. Traditsiooniliselt viiakse see läbi Rapla Vesiroosi kooli staadionil augustikuu viimasel laupäeval, vahetult enne uue õppeaasta algust.
Kolmas väljaantud tunnustus oli „Raplamaa tervisesõbralik ja turvaline töökoht 2019“. Selle pälvis Saarioinen OÜ. Lisaks võitjatele olid kõigis kolmes kategoorias nominendid, kes leidsid konverentsi käigus samuti äramainimist. Kõik nominendid on välja toodud 6. novembri Raplamaa Sõnumite vahel ilmunud lisalehes Tervis ja Turvalisus.

Juhi roll tervise edendamisel

Igal aastal toimub tervis­edenduse konverents erineva temaatika valguses. Tänavu oli selleks tervisedendus töökohal, varem on räägitud näiteks laste tervisest ning pagulaskriisist. Tegemist oli külastajate jaoks tasuta üritusega ning kõik huvilised said osaleda. Korraldajad lugesid kokku, et päeva jooksul käis Rapla riigimajas 155 külastajat.
Ürituse peakorraldaja oli Raplamaa Omavalitsuste Liidu turvalisuse ja rahvatervise spetsialist Ülle Laasner. Ta rääkis, et kui võtta kõik aastad kokku, on ainult ühe korra olnud varem rohkem külastajaid ning seega võib tänavuse sündmuse paigutada osalejate arvu poolest teisele kohale. Miks valiti teemaks just tervisedendus töökohal? Laasner selgitas, et see pandi prioriteedina paika juba käesoleva aasta alguses. Tavaliselt valitaksegi teemad, mis on mingi nurga alt päevakajalised.
Konverentsi käigus peeti kaks ettekannet, millele järgnesid väiksemad töötoad. Meeldejääva ettekande pidas Kaire Piirsalu-Kivihall, kes veab veebilehte tööheaolu.ee. Ta tõi välja, et kõigi töötajate jaoks on oluline kogeda õnnestumisi. „Kõik tahavad ju tunda, et nad teevad oma tööd hästi,“ sõnas Piirsalu-Kivihall oma ettekandes. Mis võiks head tuju rikkuda? Ühe variandina tõi ettekandja välja vihased kliendid. Seda ikka juhtub, et keegi tuleb oma halba tuju teenindaja peale välja valama. Selle vastu ei saa, kuid siin tuleb mängu juhi roll, kelle tugi ja abi on sellisel hetkel olulised.
Selle mõttearenduse jätkuna jäi kõlama üks tsitaat, mis andis oma värvingu tervele konverentsile. Seda kasutasid mitu ettekandjat: „Ära ole boss, vaid hooli inimestest“.

Maailma Terviseorganisatsiooni 10 soovitust heaoluks töökohal:
1. Võta tööle kaasa tervislik toit.
2. Vali tervisliku toidu pakkujad.
3. Too/loo töökohale kehaliste harjutuste võimalusi.
4. Liigu iga päev vähemalt 30 minutit.
5. Saavuta tervislik kehakaal.
6. Tea oma olulisi numbreid.
7. Ütle tubakale ei.
8. Seisa tubakavaba töökeskkonna eest.
9. Piira alkoholi tarvitamist.
10. Leia ja naudi stressivabasid hetki.

Raplamaa 22. tervisedenduse konverentsi tunnustused:

Raplamaa tervise ja turvalisuse edendaja 2019 – Marko Matson
Raplamaa tervisetegu 2019 – Laste mitmevõistlus (ATO spordiklubi)
Raplamaa tervisesõbralik ja turvaline töökoht 2019 – Saarioinen OÜ (Mamma)

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare