-0.6 C
Rapla
Teisipäev, 23 apr. 2024
RSFOTOD: A’ la Rapla resto võõrustas maailmatasemel jazziõhtut

FOTOD: A’ la Rapla resto võõrustas maailmatasemel jazziõhtut

Siim Jõgis

Võsu Jazzi peakorraldaja Rickard Malmsten on oma valdkonnas tuntud ja tunnustatud nimi. Rootsist pärit muusik on olnud Eestiga seotud üheksakümnendate aastate algusest, kuid Raplas polnud ta varem esinenud. Nüüd sai see teoks.

« kohta 2 »

Andeka jazz-muusiku etteastet oli võimalus kuulata laupäeva, 16. novembri õhtul kohvik-restoranis A’ la Rapla RestoJazz-il. Ja seda võimalust kasutas ligikaudu 90-pealine publik.
Rickard Malmsten ei käinud A’ la Raplas esinemas üksinda, vaid koos kvartetiga, kuhu kuulusid lisaks temale veel Maria Kvist, Linus Kåse ja Toomas Rull.

Peale Toomase on kõik rootslased. Huvitav tähelepanek oli see, et kuigi keegi neist polnud varem Raplas esinenud, on Toomas Rull siin sündinud ning oma lapsepõlves elanud paar aastat Kaius. Ta ütles vahetult enne kontserti, et sees on soe tunne, kui saab tulla esinema oma sünnilinna. Ülejäänud kolm muusikut saabusid Eestisse Rootsist spetsiaalselt ühe kontserdi tarbeks, mille nad Raplas andsid. Tõenäoliselt ei ole liialdus öelda, et tegemist oli maailmatasemel jazz-muusika kontserdiga. Väga palju sellest igal juhul puudu ei jäänud.
Malmsten selgitas, et nende kõigi tööpõld on globaalne. Toomas Rull saabus paar päeva tagasi Poolast, Malmsten ise jõudis hiljuti tagasi Hongkongist, Linus töötab suure osa ajast Ameerika Ühendriikides ning Maria esines 24 tundi enne Rapla kontserti Stockholmis. Nüüd said nad üheks õhtuks kokku Raplas. Suures osas esinevadki nad väljaspool Rootsit. Malmsten rääkis, et ta kohtus oma eestlannast abikaasaga 27 aastat tagasi ning armus siis ka Eestisse. Praegu elab ta küll Rootsis, kuid ta ütles, et püüab käia Eestis nii tihti kui võimalik.
Kõige rohkem on ta tõenäoliselt tuntud selle poolest, et korraldab iga aasta juulis Võsu Jazzi festivali. Sealt sai alguse ka tema tutvus A’ la Rapla resto eestvedaja Kenneth Koosmaga ning tänu sellele sai võimalikuks ka RestoJazzi kontsert laupäeva õhtul. Malmsten ütles, et igal suvel elab ta umbes kaks nädalat Võsul ning selle aja sisse mahub ka festival. 2020. aastal tuleb see sündmus juba kuuendat korda.

Intensiivne muusika

Raplas esines Malmsten basskitarril, Maria Kvist klahvpillidel ja vokaaliga, Linus Kåse saksofonil ja Toomas Rull trummidel. Tegemist oli meeldejääva kogemusega. Jazz-muusikasse süvenemine nõuab teatavat pühendumist. Kindlasti ei olnud tegemist lihtsalt vestluse taustaks kõlanud meloodiatega, vaid tõsise kontserdiga. Muusika oli pigem intensiivne, mitte rahulik, õhkkond tundus see-eest vaba, ent keskendumine muusikale nõudis tähelepanelikkust.
Sellise kontserdi korraldamine oli esmane kogemus ka A’ la Rapla resto ning selle eestvedaja Kenneth Koosma jaoks. Sellises formaadis üritust, kus külastajaid oodatakse juba tund aega enne kontserdi algust ja neile pakutakse õhtusööki ning veinide degusteerimist, ei ole varem korraldatud. Seega oli see uus kogemus ka restorani personalile.
Et muuta õhtu veel erilisemaks, tutvustati samal ajal kontserdiga ka oma uut menüüd. Kuni kella viieni samal päeval oli kehtinud veel vana menüü ning koos jazziõhtuga hakkas kehtima uus, mis jääb nüüd ka püsima.

Kas uus traditsioon?

Kenneth Koosma rääkis, et RestoJazzi korraldamine annab A’ la Rapla restole identiteedi, mida seni oli otsitud. Samas oli selline õhtu selgelt ka väljakutse. Tavalisel laupäevaõhtul seal nii palju külastajaid ei käi ning seega oli suurem koormus kõigil töötajatel. Tegelikult ei ole seal tavapäraselt isegi nii palju istekohti, kuid neid tekitati juurde.
Koosma rääkis, et laupäevase sündmuse võib lugeda kordaläinuks. Ideetasandil sai selle korraldamine alguse juba suvel ning siis jõudis Koosma kokkuleppele ka Malmsteniga. Ta avaldas lootust, et see kujuneb traditsiooniks. Sama stiiliga soovitakse jätkata ning juba on paika pandud ka kuupäev, kui tuleb järjekorras teine RestoJazz – neljapäev, 13. veebruar. Plaanide järgi tuleb Toomas Rull ka siis lavale, kuid ülejäänud muusikud on uued.
Seekordne Rickard Malmsten Quarteti kontsert esitati kahes osas ning see kestis natuke üle kahe tunni.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare