-0.1 C
Rapla
Neljapäev, 29 veebr. 2024
ArvamusHaisvatest kommentaariumitest

Haisvatest kommentaariumitest

Kuigi mingi teooria on kuulutanud, et ka intelligentne ja väliselt heatahtlik inimene on sisimas salakaval ja kuri, tahaks loota, et see ei kehti vähemalt 81% Eesti elanike kohta. Ehk teisisõnu väljendatult võiks see tähendada, et valdav enamus meist ei kuulu nende hulka, kes on üle ujutanud sotsiaalmeedia ning väljaannete internetiportaalid jälgi sõimuga.
Sõnakasutus, mis kommentaariumites vohab, viitab kahele võimalusele. Esiteks, et selliste tekstide viljelejate vaimse tervisega ei ole kõik korras, sest isegi loo alguses viidatud teooria ei kinnita, et salakavalus ja kurjus on samastatavad haiglasliku vajadusega enda hingele kogunenud saasta tonnide viisi internetiavarustesse paisata ja kaaskodanikke räpase sõnasolgiga üle valada. Teine võimalus viitab sellele, et tegemist on teadliku, konkreetsest allikast rahastatud tellimistööga.
Eelmise nädala lõpus avaliku tähelepanu keskmesse tõusnud Riigikogu liikmele Kaja Kallasele saadetud jõhker ähvardus õiendada arveid viitab selgelt asjaolule, et teema vajab väga tõsist käsitlemist ning kaugemale ulatuvate järelduste tegemist. Konkreetses kaasuses on politsei tuvastanud, et ähvardus tehti varikontolt, mida kasutab ilmselt mitu inimest. Nimetatud kontolt on jagatud valdavalt Uute Uudiste (EKRE ametlik meediakanal) artikleid ja EKRE poliitikute sõnavõtte. Sõpradeks on vaid EKRE poliitikud. Eraldi on rõhutatud, et nimetatud konto kasutajad ei ole ühegi erakonna liikmed.
Mitme kasutajaga varikonto võiks vabalt olla üks mõne trollivabriku tsehhidest. Teatavasti on trollivabrikud propagandavahendid, millega püütakse jätta avalikkusele mulje, justkui võitleks kodanikualgatus rohujuuretasandilt ülla eesmärgi nimel. Tegelikkuses on see aga ühe konkreetse huvilise poolt tehislikult loodud ja üldjuhul ka finantseeritud marionettide grupp. Üldjuhul oleme rääkinud ainult Venemaa trollidest. Oleks naiivne arvata, et neid meil siin ei esine. Kuigi, meie kommentaariumite saastamine võib olla ette võetud ka piiri tagant. Kõik on võimalik.
Konkreetset varikontot lubab trollivabrikuga siduda näiteks asjaolu, et seal teenivad isikud ei ole ühegi erakonna liikmed.
Meil siin ei ole pädevust väita, et Kaja Kallasele saadetud ähvardus tuli mõne kohaliku erakonna poolt rajatud trollivabrikust. Selliste asjade tuvastamine on politsei ja prokuratuuri pärusmaa. Küll aga teeb meid murelikuks, et EKRE juhtkond ei ole peaministri eeskujul sellist teguviisi hukka mõistnud. Hoopis vastupidi. Pühapäevases TRE raadio EKRE poolt kinnimakstud vestlussaates „Räägime asjast” pigem ilguti juhtunu üle. Rahandusminister Martin Helme tuli välja väitega, et nädala alguses peaministrit solvanud Kaja Kallas mõtles ähvarduse ise välja ja siseminister (!) Mart Helme toetas seda väidet. Poliitikud võiksid teada, et nendest võetakse eeskuju ja mõnel juhul võivad sellel eeskujul olla väga rasked tagajärjed. Poliitika tähendab vastutust. Ka poliitiku isiklikku vastutust.

1 kommentaar

Subscribe
Notify of
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Kõik uudised
Kuulutused