24.9 C
Rapla
Neljapäev, 30 mai 2024
RSHelkurikõnd pööras tähelepanu helkuri vajalikkusele

Helkurikõnd pööras tähelepanu helkuri vajalikkusele

Kadri Paju

26. novembril toimus kuuendat korda üle-eestiline ennetusüritus „Helkuriga sõbraks“. Raplamaal toimus helkurikõnd kuues kohas: Raplas, Kuimetsas, Purilas, Kaius, Vaoperes ja Inglistel. Üritust korraldavad abipolitseinikud ühes politseinike ja koostööpartneritega.
Ennetusüritust viidi tänavu kogu Eestis läbi enam kui 110 kogunemiskohas. Selle käigus sai igaüks anda panuse oma kodukandis naabri, tuttava või teise elaniku nähtavaks tegemisel. Kogukondade ja sõpruskondade kaasabil sai üle kogu Eestimaa sel õhtupoolikul silmapaistvaks enam kui 10 000 seni pimeduses liikunud inimest.
Kogunemiskohas kõneldi esmalt helkuri vajalikkusest ja korrektsest kandmisest. “Pimedal ajal, kui sul on helkur, näeb autojuht sind 130-150 meetri kauguselt. Aga kui sul helkurit ei ole, näeb autojuht sind 30 meetri kauguselt. 90 km/h sõites reageerib inimene sekund-poolteist ning selle aja jooksul läbib auto juba 30 meetrit. Ehk selle aja jooksul ei jõua autojuht isegi reageerida. Helkurit kandes märkab autojuht sind 150 meetri kauguselt, auto jõuab seisma jääda ning 30-40 meetrit jääb varu ka,“ rääkis Inglistel üritust korraldanud piirkonnapolitseinik Raido Galjaev.
Eestis on helkuri kandmine kohustuslik. Seaduses on öeldud, et halva nähtavuse korral või pimedal ajal kõnniteeta ja valgustamata teel liikudes peab jalakäija kasutama helkurit või valgusallikat. “Helkur peaks olema kinnitatud sõiduteepoolsele küljele umbes 50-80 cm, auto tulede kõrgusele. Täiskasvanud inimesel põlvekõrgusele, lastel kuskil puusakõrgusele. Kindlasti oleks hea kanda mitut helkurit korraga ja mõlemal pool, et nähtavus oleks tagatud igast küljest,” ütles Galjaev.
Võib öelda, et inimesed peavad helkuri kandmist oluliseks, õhtusel ajal on näha väga palju helkuriga jalakäijaid ning üldjuhul on neil rohkem kui üks helkur. Politsei käib helkuri olemasolu kontrollimas nii koolides kui ka tänavatel ja kui mõnel inimesel puudub helkur, siis see antakse talle.
Järgnes helkurikõnd esitlemaks teistele liiklejatele selle valgusallika töövõimet ning jagamaks kõnni vältel helkureid kõigile neile, kel seda mingil põhjusel veel ei ole. Inglistel tehti ligi kolme kilomeetri pikkune jalutuskäik. Kohal oli koos piirkonnapolitseinikuga 12 inimest ja enamikule sai helkur antud.
Sel aastal osales Rapla maakonnas helkurikõnnil 78 inimest, kokku jagati 174 helkurit ja helkuripuule kinnitati 111 helkurit.

1 kommentaar

Subscribe
Notify of
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Pilvi Köster
10. märts 2024 19:47

Kes sa selline oled,et sul on õigus inimesi bordelli tööle saata.