-10.6 C
Rapla
Kolmapäev, 6 dets. 2023
ArtikkelRapla noortekeskuses ehitati magusaid maju

Rapla noortekeskuses ehitati magusaid maju

Katri Reinsalu

On reede õhtu ja Rapla avatud noortekeskus on täidetud õdusa suminaga. See ei ole aga tavapärane õhtupoolik, sest õige pea on algamas mõnusalt jõuluhõnguline võistlus. Noortekeskusesse on kogunenud valla noortetubade poolt kokku pandud meeskonnad, kes hakkavad mõõtu võtma piparkoogimajade valmistamises.

Tegemist on aprillis alanud projekti viimase kohtumisega, mis möödub veidi võistluslikus meeleolus. Rapla avatud noortekeskuse noorsootöötaja Merike Rego tutvustab noortele võistluse sisu ja kohtunikke. Oma hinnanguid hakkavad jagama a’la Rapla kohvik-resto peakokk Kenneth Koosma, Rapla noortekeskuse juhataja Geio Rüütalu ja noor tubli küpsetaja Jakob Ermann Vesiroosi kooli 8. klassist.
Noortel on poolteist tundi aega omatehtud taignast eelnevalt valmis küpsetatud detailidest piparkoogimajad kokku panna ja kaunistada. Lisaks proovivad kohtunikud ka kaunistamata küpsiseid taigna maitseomaduste hindamiseks. Lõpphinde annavad seega nii töö väljanägemine kui ka maitse.
Võistlusest võtab osa viis kahe-kolmeliikmelist meeskonda. Lisaks Rapla noortekeskusele on oma meeskonna koostanud ka Alu, Juuru, Kaiu ja Kabala noortetoad. Kabala alla kuuluvad veel Purku ja Raikküla noortetuba.
Pärast valminud piparkoogimajade põhjalikku uurimist kuulutatakse välja võitjad. Parima piparkoogitaigna valmistas Rapla noortekeskuse võistkond, kuhu kuulusid Marten Randmaa, Keiti Toht ja Iris Rego. Peaauhinna parima piparkoogimaja eest saavad aga Carita Tael ja Juliie-Liisa Sillaste Kaiu noortetoast.

Projekti lõppsündmus

Võistlus oli aprillis alanud projekti „Noored KOOS köögis” finaal. Tegemist oli kümnenda kohtumisega noortekeskuse kööktoas. Rego selgitas, et iga aasta on noortekeskustel võimalus Eesti Noorsootöö Keskusest rahastust taotleda.
Projekti kirjutamise ajal oli Rap­la kultuurikeskus remondis ning noortekeskus toimetas ajutiselt kammersaalis. Ideid vahetades jõuti kiiresti arusaamale, et köök peab uues noortekeskuses kindlasti olema, sest noored naudivad kokkamist. Nii sündiski mõte tekitada noortes huvi toidutegemise ja toidukultuuri vastu ning anda elamus, et toidutegemine ei ole raketiteadus. Rego rääkis, et mõte oli näidata noortele, et süüa saab valmistada odavalt, lihtsalt ja kiirelt ning teadlikult tehes ka maitsvalt ja tervislikult.
Lisaks täiskasvanutele oli projekti kirjutamisse kaasatud väike noorte toimkond, et ka neile kogemust ja julgust juurde anda. Mängiti läbi, mida ühiste kokkamiste jaoks vaja läheb. Projekt oli edukas ning sai täisrahastuse 3000 eurot. Selle eest soetati noortekeskusesse paljugi vajalikku nagu näiteks külmkapp, köögikombain ja lauanõud. Rego ütles, et soetatud vahendeid saavad kasutada ka kõikide teiste noortetubade noored, kes on alati oodatud Rapla noortekeskuse ettevõtmistest osa saama.
Aprillist alates on noored projekti raames koos käinud. Rego ütles, et kööki mahub korraga kümme noort ning kohtade täitumus probleemiks pole olnud. Kokandushuvilisi on käinud juhendamas nii oma ala meistrid kui ka noorsootöötajad ning kogukonna noored, eakad ja lapsevanemad.
Rego arvates on selline ettevõtmine noortele vajalik. Näiteks Laine Sindoneni juhendamisel valmistati võileivatort. Selleks tuli eelnevalt koostisosad hakkida, mis võttis oodatust palju kauem aega, sest noored on harjunud juba tükeldatud ja pakendatud koostisosadega. Sellest tulenevalt ei oska nad noaga ringi käia. Nii oligi see hea võimalus tutvustada, kuidas nuga ohutult kasutada ja saadud teadmisi kohe praktikasse rakendada.
Teistmoodi elamuse pakkus aga näiteks Kehtna kutsehariduskeskuse õpilane Karl Ramon Vilbo, kes tutvustas professionaalse toidutegemise telgitaguseid ja valmistas koos noortega kanapastat.
Rego kinnitas, et projekti lõppemine ei tähenda, et noortekeskuses enam ühiskokkamisi ei korraldata. Ta ütles, et ei saa täna täie kindlusega öelda, millisel kujul edasi minnakse. Mõtteid mõlgutatakse kokandusringist, mida pole varem noortekeskuses olnud. Rahastuse küsimus on veel õhus ja seega konkreetseid vastuseid pole. Ja isegi juhul, kui iganädalast ringi ei tule, korraldatakse eraldiseisvaid kokkamispäevi Rego sõnul kindlasti.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Kõik uudised
Kuulutused