-1.3 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
RSHoiatus: Eestile läheneb tugev torm

Hoiatus: Eestile läheneb tugev torm

Eesti riiklik ilmateenistus

Tähelepanu! Homseks (18.12.2019) on oodata Eestisse tormi, mis haarab enda alla terve maa. Tugev torm murrab puid, põhjustab elektrikatkestusi ning häirib laevaliiklust!
Võimsa madalrõhuala serva mööda jõuab öösel Taani kohale osatsüklon, mis liigub kiiresti üle Lõuna-Skandinaavia Põhjalahele ja süveneb. Energiat annab pöörisele selleks põhja pool valitsev külmem õhumass. Eesti jääb pöörise soojemale poolele ning esimesed sajupilved saabuvad meile juba täna õhtul: sajab vihma, mandril öösel ka lörtsi. Lõuna- ja edelatuule tuntav tugevnemine saab alguse Läänemerel ja saarte piirkonnas hommikul, mandril lõuna paiku. Päeval suundub väga äge tsüklon edasi mööda Lõuna-Soomet ida suunas ning järgmine ports niisket ja sooja õhku levib üle maa. Tuul tõuseb lääne poolt alates sisealadel üle 20, rannikul üle 25 m/s. Kulminatsioon saabub vastu õhtut, kui tuul võtab edela- ja läänesuuna: sisemaal võib oodata iile kuni 25, rannikul kuni 30 m/s. Merel tõusevad lained 4 kuni 6 m-ni, meie rannikul 2 kuni 4, Soome lahel kuni 5 m-ni. Veetase tõuseb päeva jooksul 80 kuni 120 cm-ni, Pärnu lahes ja Soome lahe idaosas 150 cm-ni (ohtlik piir 180 cm).
Järgneval ööl (19.12.2019) eemaldub tsüklon Lõuna-Soome kohalt Venemaale. Pöörise külmenevas tagalas sajab mandril veel hooti vihma ja lörtsi, tuul püsib esialgu tormine. Pärast keskööd läheb ilm Läänemerelt läheneva kõrgrõhuharja toel kõikjal kuivemaks ja selgemaks, päeval ka rahulikumaks.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare