6.1 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
RSAhto Liivamäe: Üle ei tohi mõelda, tahan jalgpalli nautida

Ahto Liivamäe: Üle ei tohi mõelda, tahan jalgpalli nautida

Siim Jõgis

Aasta lõpus tehakse ikka kokkuvõtteid ning nii teeb neid ka Raplamaa jalgpallikool. Nende esindusmeeskond mängis tänavu Eesti meistrivõistluste teises liigas lõuna-lääne piirkonnas. Neljateistkümne võistkonna konkurentsis teeniti üheksas koht, millega kindlustati püsimajäämine samale tasandile ka järgmiseks aastaks.

Üheks Raplamaa JK võtmemängijaks hooaja teises pooles kujunes Ahto Liivamäe (17). Lõppenud hooaega alustas ta tegelikult ühe liigarivaali ridades – FC Flora U19, kuid poole hooaja pealt tuli tagasi Raplamaa JK koosseisu. Aasta esimeses pooles mängis ta Flora koosseisus Rapla vastu ning teises pooles vastupidi. Eriti huvitav oli see, et mõlemas mängus lõi ta ka värava. Raplamaa Sõnumid istus Liivamäega laua taha, et rääkida jalgpallist ning lõppenud hooajast.

Kui sa alustasid hooaega FC Flora U19 meeskonnas, kas seal olid treeningud intensiivsemad kui Raplas?
Ma ei ütleks, et intensiivsemad, aga neid oli neli korda nädalas, Raplas on kolm. Võib-olla üks vahe oli see, et FC Flora U19-s olid kõik minuvanused mängijad, aga Raplas on ka vanemaid ja kogenumaid. Neilt on palju õppida.

Kas FC Flora süsteemis mängimine oli sinu jaoks väärt kogemus?
Seda kindlasti. Igal treeneril on oma vaatenurk, kuidas tema tahab näha, et jalgpalli mängitakse. Ma sain sealt väga palju juurde, sest treener tuli minuga individuaalselt rääkima ja ütles, mida ta tahab, et ründaja väljakul teeks.

Sa oled ründaja?
Praegu küll, aga ma olen võimeline mängima igal positsioonil, kui treeneril vaja on. Noorteklassis alustasin kaitsjana ja aastatega olen väljakul liikunud ainult ülespoole. Eelmisel hooajal olin veel lõhkuv poolkaitsja, aga selle hooaja lõpetasin tipuründes.

Kas ründaja positsioonil tunned end kõige mugavamalt?
Ma arvan küll, sest väravate löömine on kõige parem asi jalgpalli juures. Kui oled väravavahiga silmitsi ja lööd palli väravasse, siis see ongi jalgpalli juures kõige parem tunne.

Kui palju sa Raplamaa JK eest väravaid lõid?
Hooaja peale kokku lõin 17 väravat ja neist Raplamaa eest 9. Koos Kristjan Nõulikuga jagasime klubi parima väravaküti tiitlit. Tema lõi ka 9 väravat.

On sul nendest üks, mis on eriti eredalt meelde jäänud?
Jah, on küll. Mängisime koduväljakul ja vastane oli Pärnu JK Vaprus II. Sain ääre pealt söödu ja võtsin vasaku jalaga selle vastu. Lõin umbes 25 meetri pealt otse ristnurka. Päris ilus värav oli, ausalt öeldes. See valiti meie meeskonna poolt muide ka hooaja ilusaimaks tabamuseks.
Raplamaa JK lõpetas hooaja teise liiga lõuna-lääne piirkonnas üheksandal kohal. Oli see ootuspärane?
Üheksas koht ei peegelda tegelikult seda, kuidas me mängisime. Me suutsime tugevamatega mängida väga hästi. Hooaja viimases mängus kaotasime Paide Linnameeskond III-le 3:4 ja väga pingeline kohtumine oli lõpuni välja. Meile said saatuslikuks äraantud viigid ja kaotused.

Kas Raplamaa ja Paide Linnameeskond III vahel on kujunemas Kesk-Eesti derbi?
Võib isegi nii öelda. Alati on omavahelised mängud pingelised. Hooaja esimeses pooles mängiti omavahel 0:0 viiki.

Kas esimene eesmärk sai sellega täidetud, et liigast välja te ei langenud?
Jah, see oli ka eesmärk. Kui me oleksime pidanud järgmisel aastal mängima kolmandas liigas, siis ma tean, et seal oleks tase madalam. Teises liigas on konkurents kõvasti tihedam.

Kas sa mängisid FC Flora U19 koosseisus Raplamaa vastu ka?
Jah, ma sain mängida Floraga Raplamaa vastu ja Raplamaaga Flora vastu. Mõlemas mängus lõin värava.

Jalgpallis on nii, et kui mängija lööb värava oma endisele klubile, siis ta ei taha väga seda tähistada. Kas sina tähistasid neid väravaid?
Kui ma lõin Raplamaa vastu värava, siis ma ei tähistanud. Olen lapsest saati siin mänginud. Aga kui ma lõin Raplaga Florale värava, siis jooksin väljakult välja, lõin sõbrale patsu ja sain kollase kaardi selle eest. Treener pärast veel pahandas selle pärast.

Kui vaadata eelmise hooaja mänge, oli üks silmatorkavamaid 16. augusti kodumäng Pärnu JK Poseidoni vastu. See lõppes 6:6 viigiga, aga veel 20 minutit enne lõppu te juhtisite 6:2. On see meeldejääv mäng?
Kindlasti. See oligi hooaja halvim mäng. Sinnamaani võis rahule jääda, kui me 6:2 juhtisime, aga kui sa lased 20 minutiga lüüa endale neli väravat, siis need olid kaotatud kaks punkti.
Mis on sinu ambitsioonid jalgpallurina?
Olen viimasel ajal endale seadnud eesmärgi, et üle ei tohi mõelda. Tahan jalgpalli nautida. Kui mõelda pidevalt, et ma tahan tingimata välismaale jõuda, siis tulevad head sooritused palju raskemalt. Kui mängu nautida, siis on ka areng parem. Liiga suuri ootusi ei tasu seada.

Kes on sinu eeskuju jalgpallis?
Olen nautinud seda, kui eestlastel hästi läheb. Näiteks siis, kui Ragnar Klavan Liverpooliga lepingu sõlmis. Varem polnud ma Inglismaa kõrgliiga vastu huvi tundnud, aga siis vaatasin kõiki Liverpooli mänge. Sellest hetkest alates ongi Klavan olnud minu eeskuju. Väikesest Viljandist on võimalik jõuda Inglismaa kõrgliigasse ja see saavutus on mulle küll eeskujuks.

*

Hooajale annab hinnangu Raplamaa JK tegevjuht Taavi Tüvist

Hooaeg vastas suures plaanis ootustele. Oleme kolme hooajaga saanud piisava karastuse ja teise liiga tempoga harjunud. Esindusega allapoole kindlasti ei soovi liikuda, kui siis ainult edasi. Võistkonna sportlik töökorraldus on paika loksunud, aga kindlasti vajab palju edasiarendamist muu võistlustega seonduv korraldus, just kodumängude puhul – teavitus, mängu kohapealne elu ja melu. See on koht, millele 2020. aastal kindlasti rohkem tähelepanu pöörame ja püüame panna eraldi inimesed seda vedama.
Uuele hooajale läheme vastu esindusmeeskonnaga II liigas ja U19 võistkonnaga Eliitliigas. Lisaks siis veel paljud noortevõistkonnad poistele ja tüdrukutele. Meeskond ja U19 võistkond on juba vaikselt uueks hooajaks ettevalmistust alustanud, tõsisemaks tööks läheb veebruarist, kui püüame mängida juba rohkem treeningkohtumisi. Märtsikuu alguses sõidame nädalaks treeninglaagrisse Küprosele, mis on ühe amatöörklubi jaoks ikka korralik samm, loodame, et mitte liiga suur.

*

Küsimustele vastab Raplamaa JK peatreener Alo Bärengrub

Meeskond lõpetas hooaja üheksandal kohal. Kas see oli ootuspärane tulemus?
Enne hooaja algust rääkisime meeskonna sees, et tahame lõpetada tabeli esimeses pooles. Siis kaotasime mõningad mängijad, näiteks väravavaht Martin Tilk liitus Nõmme Unitediga ja meil tekkis langusperiood. Suvel mõtlesime eesmärgid ümber ja panime paika, et tahame kindlasti liigasse püsima jääda ning see sai nüüd täidetud. Sellega võib rahul olla. 2018. aastal oleksime sportlikust printsiibist lähtudes pidanud langema kolmandasse liigasse, aga meile pakuti võimalust jätkata teises liigas. Me võtsime selle pakkumise vastu ja nüüd teame, et see oli õige otsus.

Mis jäi puudu, et pürgida tänavu kõrgematele kohtadele?
Meil polnud stabiilset koosseisu. Just see andiski kõige rohkem tunda – ebastabiilsuse faktor. Küll aga oli meil sel hooajal perioode, kus me mängisime hästi tugevamate vastu.

Oskad sa välja tuua ühe mängu, mis jäi meelde positiivses plaanis?
Üks positiivne mäng oli Paide Linnameeskond III vastu, mis jäi 0:0 viiki. Pärast Paide mängijad rääkisid, et see oli nende jaoks esimene mäng viimase kolme aasta jooksul, kui nad ühtegi väravat ei löönud. See oli kindlasti ilus mäng.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare