0.5 C
Rapla
Kolmapäev, 28 veebr. 2024
RSJõuluõhtul koguti Rapla kiriku kellasüsteemi remondiks üle 1200 euro

Jõuluõhtul koguti Rapla kiriku kellasüsteemi remondiks üle 1200 euro

Siim Jõgis

Viimasel kolmel aastal on kujunenud traditsiooniks, et Rapla kiriku jõuluõhtu jumalateenistusel korraldatakse sihtotstarbeline korjandus. Tänavu korjati raha kiriku kellasüsteemi remondiks ning annetajate käe läbi koguti üle 1200 euro.

EELK Rapla Maarja Magdaleena koguduse õpetaja Mihkel Kuke sõnul võib öelda, et korjandus läks seega hästi. Esialgu soovitakse seda raha kasutada tornikellade löögisüsteemi remondiks, mis ütles üles. Praegu tuleb kellamehel seda tööd ise käsitsi teha. Kui sellega saab ühele poole, on kirikul tegelikult tornikelladega ka pikemaajalised plaanid, sest praegused soovitakse asendada uutega.
Tegelikult on seda mõtet arutatud juba üle-eelmisest aastast. Mihkel Kukk ütles, et kellade hääl peaks kostma välja paremini kui praegu. Selleks soovitakse soetada nii uued kellad kui ka avardada tornides luuke. “Vanasti oli kirikukellade löömine kutsesignaal. Siis anti kellalöökidega teada ka kellegi surmast. Sealt tuleb ka nimetus hingekell. See oli tavaline, et inimese surma puhul anti sellest teada tornikellade kaudu,” rääkis Kukk.
Arutluse all on olnud mõte tuua uued kirikukellad Saksamaalt, kus müüakse kasutatud kellasid. Eestisse on neid sealt toonud orelimeister Toomas Mäeväli. 2018. aastal sai Saksamaalt omale uued kellad näiteks Koeru kirik ja seda on tehtud ka teistes Eesti pühakodades. Jõuluõhtul korjandusega kogutud 1200 euro eest loomulikult uusi tornikelli ei soeta. Kukk ütles, et kui see plaan peaks õnnestuma, tuleb oma õlg kindlasti alla panna ka kohalikul erasektoril. See saab olema küll n-ö tulevikumuusika, kuid Kuke sõnul sai korjandusega väike algus tehtud.

1 kommentaar

Subscribe
Notify of
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Kõik uudised
Kuulutused