0.5 C
Rapla
Neljapäev, 29 veebr. 2024
RSNakkushaigustest on enim diagnoositud tuulerõugeid

Nakkushaigustest on enim diagnoositud tuulerõugeid

Siim Jõgis

Terviseameti andmetel on 2019. aastal Raplamaal diagnoositud nakkushaigustest enim tuulerõugeid. Neid juhtumeid on ette tulnud 108 korda. Seda on mõnevõrra rohkem kui 2018. aastal, kui Rapla maakonnas registreeriti 106 juhtu.

Tuulerõugetele järgnevad aasta statistikas klamüüdia 22 juhtumiga (2018 – 22) ja rotaviirusenteriit – 14 juhtu (2018 – 5). Sealt edasi tulevad juba langevas joones kampülobakterenteriit, Norwalki viirus ja lambliaas. Kokku haigestusid Raplamaa elanikud 2019. aastal 21 erinevasse nakkushaigusesse, haigusjuhte oli 200. Aastal 2018 esines Raplamaal 17 erinevat haigust ja 198 haigusjuhtu.
Perearst Maarika Kull selgitas, et Raplas nagu kogu Eestiski on palju tuulerõugete ja hooajati ka gripi juhtumeid. “Pidev valvsus on vajalik, sest sagenevad ka leetrid, läkaköha, A-hepatiit ehk nakkuslik kollatõbi. Maailm on väike, hommepäev võib meil olla tegemist ka lastehalvatuse, difteeria, punetiste, mumpsiga. Kõik need on ohtlikud, sandistavad või surmavad tõved,” ütles Kull.
Mis puudutab haiguste vastu vaktsineerimist, on Kulli sõnul populaarne reisieelne vaktsineerimine, gripi, puukentsefaliidi, A+B hepatiidi ja leetrite vastu. Ta lisas: “25-, 35-, 45- jne aastaselt saab perearsti juures tasuta kordusvaktsineerida difteeria ja teetanuse vastu. Tasuline variant on difteeria+teetanuse+läkaköha vaktsiin.”
Laste vaktsineerimine püsib stabiilsena. Kuni 17. eluaastani on lastele ette nähtud vaktsiinid 12 haiguse vastu. Maarika Kull ütles, et see hulk lapsevanemaid, kes keelduvad oma lapse vaktsineerimisest, jääb mõne protsendi sisse. “1-3 protsenti vanemaid ei soovi lapse vaktsineerimist või lükkavad selle mingi ajani edasi,” sõnas Kull.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Kõik uudised
Kuulutused