-14.5 C
Rapla
Teisipäev, 5 dets. 2023
ArvamusVähiliidu loeng suitsetamise kohta mõjus reljeefselt

Vähiliidu loeng suitsetamise kohta mõjus reljeefselt

Siim Jõgis

Mis vanuses oleks mõistlik hakata õpilastele selgitama tubakatoodete kahjulikku mõju? Hiljemalt põhikoolis. Nii ongi Eesti Vähiliit võtnud oma missiooniks külastada Eesti põhikoole ning rääkida õpilastega suitsetamise kahjulikust mõjust. Ja seda tehakse üsna reljeefsel kujul.
Esmaspäeval, 20. jaanuaril said seda oma silmadega näha ja kõrvadega kuulda Kohila gümnaasiumi ja Rapla Vesiroosi kooli õpilased.
Noortega käis kohtumas Eesti Vähiliidu esindaja Hanno Egipt. Ja tema ettekanne tõepoolest oli reljeefne. Praegusel ajal on kõigile sigaretipakkidele kantud eemaletõukavad pildid. Teate küll, need, mis kujutavad kurguvähki, määrdunud hambaid, igemepõletikku või midagi veel jubedamat. Kõik see on kantud eesmärgist muuta suitsetamise alustamine võimalikult vastikuks. Samas need pildid, mida Egipt oma ettekandes kasutas… Need olid mõnevõrra veel vastikumad kui sigaretipakke “kaunistavad” pildid. Ja nagu kohapeal näha, need mõjusid.
Pilte keele- või suuvähist ei olnud kellelgi meeldiv vaadata. Kohati peitsid õpilased näo kätesse või pöörasid pilgu eemale. Kogu loengu sõnum oli konkreetne ja üheselt mõistetav: “Ära suitseta – tubakas tapab”. Hanno Egipt tõi oma ettekandes välja ka ühe numbri, mis tekitas mõnevõrra vastukaja – ta väitis, et Eestis elab ligikaudu 400 000 tubakatoodete tarvitajat. See moodustab peaaegu ühe kolmandiku meie riigi elanikest.
Raplamaa turvalisuse ja rahvatervise spetsialist Ülle Laasner selgitas, et see number ei vasta enam tõele. Tema sõnul võis sedasi olla aastal 2000, kuid enam mitte. “Eesti täiskasvanud rahvastiku tervisekäitumise uuringu andmetel (16-64-aastaste seas) suitsetas 2018. aastal 24,7 protsenti ehk siis ca 209 000 inimest. See näitaja on aga võrreldes 2000. aastaga oluliselt vähenenud. Aastal 2000 oli see number 365 000, see on rohkem kui 40 protsenti langust,” selgitas Laasner. Veel tõi ta välja, et suitsetamine kaotab jätkuvalt populaarsust ning on võrreldes aastaga 2000 langenud oluliselt. Ühe põhjusena tõi Laasner välja aastatel 2007-2009 kehtima hakanud tubakaseaduse klauslid.
Mõlemad numbrid 400 000 või 209 000 on liiga suured. Üheks vähiliidu loengu kandvaks mõtteks oli ka see, et tubaka tarvitamist ei ole kerge lõpetada, kuid palju lihtsam on seda üldse mitte alustada. Ja seda efekti kannavad ka eemaletõukavad pildid ja videod, millega Hanno Egipt esines. Vähemalt loodetavasti. Isegi kui need ei mõju pikaajalistele suitsetajatele, siis vähemalt hirmutavad need ehk alustavaid suitsetajaid. Ja tegelikult ei ole ju küsimus ainult sigareti kimumises.
E-sigaret, mokatubakas või vesipiip võivad nii mõneski olukorras tunduda noorele alustajale ahvatlevana. Seetõttu langes märkimisväärne osa loengu rõhuasetusest ka nendele toodetele. Natuke hirmutamist võis mõjuda efektiivselt, kuid kohati kompis esmaspäevane loeng ka hea maitse piire. Seda ei saa salata. Kas ta läks ka üle piiri? Raske öelda. Videoklipid inimestest, kes kannatavad pikaajalisest tubakatoodete tarvitamisest tingitud haiguste käes, olid päris karmid. Kindlasti tõukasid need eemale suitsetamisest, kuid jätsid mällu ka jälgi pildi, millest nüüd on raske lahti saada.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Kõik uudised
Kuulutused