6.1 C
Rapla
Laupäev, 13 apr. 2024
RSValtu seltsimajas näeb Rein Berlokko maale

Valtu seltsimajas näeb Rein Berlokko maale

Helerin Väronen

Alates eelmisest neljapäevast, 16. jaanuarist on Valtu seltsimaja seintel väike valik Rein Berlokko maalidest. Kokku on kahes ruumis 12 maali, millest enamik kujutavad Rapla ja Kehtna valla ajaloolisi hooneid, kuid on ka maastikuvaateid.

Pool piltidest on juba ka varem näitustel käinud ja paljudele tuttavad, kuid pool maalidest on valminud eelmise aasta jooksul. Mõned Berlokko maalidel nähtavad hooned on juba maa pealt kadunud, näiteks üks küün, mis kunagi 1950-ndatel sai Loe külas ehitatud Edu kolhoosi ainukese auto garaažiks, kuid on ka heinaküüni otstarvet täitnud.
Tähtis koht Berlokko südames on veskitel, mida ta on aastate jooksul maalinud korduvalt. Sellel väiksel näitusel on näha näiteks Sikeldi tuuleveski, mida ähvardab kokkukukkumine. Ka maalilt on näha, et selle juures on ohutsooni tähistav kollane silt. Ajalooliselt on aga see veskikoht oluline, kuna seal on sündinud riigisekretär Helmut Maandi, kes oli selles ametis 1944-45 ja 1949-53 (eksiilis). Tema auks on veski kõrval ka mälestusmärk.
Näituse külastajal tasub jälgida pilvi Berlokko maalidel. Kui ei teaks, ei oskaks näiteks vaadatagi, et sellesama Sikeldi veski juures on maalitud pilved nagu poksikindad, tähistamaks aega, mis hoonele armutult hoope jagab. Järlepa veski kohal kõrguv pilv meenutab aga natukene hunti, näitamaks seda, kui palju karmi kohtlemist see paik saanud on. Berlokko on üks neist, tänu kellele see veski püsti seisab ja praegu seda lagunemine ei ohusta.
Hõreda mõisa taevast vaatab aga vastu kotkas, tähistamaks tsaarivalitsust. Paluküla Hiiemäe taeva on aga Berlokko maalinud selliselt, et see annaks võimalikult hästi edasi selle paiga pühadust.
Paluküla maastik on Berlokkot inspireerinud korduvalt ja näituselt leiab veel sealse looduse vaateid. Üks maalidest kujutab ka Keava raba lagunevat laudteed varakevadisel ajal.
Üks paik, mis on Berlokko enda mälestustes tähtsal kohal, on Mahtra sõja mälestussammas Juurus. Berlokko kurtis, et tänasel päeval on see mälestussammas vähe tähelepanu saanud ja unustatud. Samuti ei räägita väga sellest, kuidas tähistati Mahtra sõja sajandat aastapäeva.
Mõttele teha Valtu seltsimajas väike Berlokko maalide näitus tuldi detsembris, kui samades ruumides pidas jõulupidu meesteklubi Seakõrva Ordu ja Aare Hindremäe näitas pilte ühest varasemast Rein Berlokko näituse avamisest. Valtu seltsimaja juhatajat Tiiu Teetsi kõnetasid nähtud maalid silmapilkselt ja Berlokko haaras pakutud näitusemõttest kohe kinni. Esialgne mõte on hoida maale seltsimajas kuni veebruari lõpuni, kuid võib juhtuda, et need on seal kauem, kuna Teetsi arvates sobivad maalid neisse ruumidesse ideaalselt.
Berlokko maalinäituse panid üles klaasikunstnik Tarvo Aro Mett ja Rapla keskraamatukogu kunstnik-restauraator Vahur Abramson, kes oli ka selle näituse kuraator.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare