6.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
ArvamusTilk tõrva meepotis...

Tilk tõrva meepotis…

Juba oli lootus, et Märjamaa valla juhtimiskriis vaibub vallavanema umbusaldamise järel. Paraku pidi juhtuma ikka veel midagi, mis aitaks pingeid jätkuvalt üleval hoida.
On asju, mis võivad olla juriidiliselt täiesti vettpidavad, kuid riivavad sellegipoolest kodanike õiglustunnet. Siinkohal ei kavatse me kokku panna õiguslikku hinnangut Märjamaa valla endise vallavanema lahkumispeole, mis maksti kinni maksumaksja rahaga. Jäägu see kohaliku volikogu ja pädevate ametkondade lahendada. Küll ei saa me jätta meelde tuletamata, et ametnike ning poliitikute ettevõtmised peavad algusest peale nii olema kui ka näima juriidiliselt ja ka eetiliselt läbipaistvad ja briljantselt puhtad. Kui midagi on vaja hakata hiljem seletama või sirgeks rääkima, siis võib kindel olla, et kahtlusevari jääb juhtunut nii ehk teisiti saatma.
Sellega peavad arvestama kõik inimesed, kes otsustavad võtta vastu ameteid, mille peamine osa seisneb inimeste teenimises. Ilma igasuguste kahtlusteta laieneb see reegel eelkõige omavalitsuspoliitikutele ja -ametnikele. Seal kusagil kaugel suure poliitika kõrgustes on mängumaa muidugi avaram ja eksimised ei pruugi tekitada nii valusaid tagajärgi kui valdades või väikelinnades, kus isegi pisikesi ja juhuslikke vääratusi kergelt ei unustata, rääkimata siis suurtest ja teadlikest piiride kompamistest. Need näitavad, et keegi, kes on lubanud rahvast teenida, proovib kohe alguses järele, kui kaugele tal õnnes­tub üle eetiliste piiride minna ja millised on tagajärjed.
Üldjuhul komistavad sellised omavalitsusjuhid õige kiiresti ja probleemid, mis nõnda endale kaela tõmmatakse, jäävadki neid saatma. Nii on ja sellega tuleb arvestada kõigil, kes asuvad omavalitsustesse tööle. Võib olla, et rahvaarvult suuremates omavalitsustes ongi mõningase „omaloominguga” tegelemiseks pisut avaramad võimalused, sest seal ollakse inimestest paratamatult kaugemal. Väiksemates sellist võimalust aga kauaks ei jätku, seal on iga poliitik ja ametnik pidevalt nagu röntgeniaparaadi ees.
Tunnistage, et valdavas enamuses on kõigi astmete omavalitsustegelased siiski pühendunud inimesed, kes püüavad anda endast kõik, et piirkonnas, mida nad haldavad, läheks elu järjest paremaks. Suuresti just tänu kohusetundlikele riigi- ning omavalitsusametnikele olemegi napi kolme­kümne aastaga jõudnud sinna, kus me praegu oleme. Kahjuks ei märgata seda piisavalt. See tõdemus vaatab vastu ka nimekirjast, kuhu korjasime kokku kõik meile teadaolevad Rapla maakonnaga seotud inimesed, keda on tunnustatud Eesti heaks tehtu eest taasiseseisvumise järel teenetemärkidega. Omavalitsustegelasi on nende hulgas ehmatavalt vähe. Me peaksime selle endale meelde jätma.

1 kommentaar

Subscribe
Notify of
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare