2.7 C
Rapla
Kolmapäev, 17 apr. 2024
ArvamusMilleks mulle digileht?

Milleks mulle digileht?

Raplamaa Sõnumid

Meie lehetoimetuses oleme samuti veendunud, et paberleht on mõnusam – lõhnab kergelt trükivärvi järele, krabiseb ja on lugemisel silmasõbralikum kui arvutikuvari helendav taust või telefoni pisike ristkülik. Aga ajal, näe, on kombeks liikuda ja aja liikumine toob pidevalt muudatusi, millest enamusega pole eriti arukas võidelda.
Ka digileht on üks ajaga kaasa tulnud nähtus, mis aitab uudised praktiliselt ükskõik millisest ilmapunktist hetkega laiali paisata. Nii on digist saanud suhteliselt lühikese ajaga peaaegu märkamatult üks väga oluline osa Eesti ajakirjandusest. Samas räägivad optimistid, ja meie siin usume jätkuvalt neid, et digilehe turuletulek ei tähenda kaugeltki seda, et paberlehel tuleb hakata lõpetama – ruumi ja lugejaid peaks jaguma mõlemale.
Ka Raplamaa Sõnumid kavandavad paralleelselt paberlehega ilmuvat digitaalset varianti. Siinkohal tuleb asja selguse mõttes üle korrata, et digitaalne ajaleht ei tähenda üksikute lugemishuvi pakkuvate lugude ostmist toimetuselt ja sellega kaasnevat ajutist võimalust heita põgus pilk kõigile kirjutistele, mis on kättesaadavad väljaande kodulehel. On ilmne, et seegi võimalus jääb alles neile, kes tervet lehte korraga lugeda ei jõua. Aga digileht, kui see on tellitud, annab võimaluse lugeda arvuti või telefoni vahendusel täies mahus kogu lehte. Eriti hea peaks digilehe võimalus olema neile, kes kodust kaugemal, kuid tahaksid sellegipoolest siinse eluga ennast kursis hoida. Digilehe tulekuga loodame leida mõistliku võimaluse ka leinakuulutuste avaldamiseks internetis. Seegi on aja nõudeks saanud. Aeg-ajalt on meilt seda juba ka palutud.
Üks asi on veel südamel. Ikka veel on neid, kes kurjustavad sellepärast, et veebilehel üles riputatud lugude tervikvariandid on peidetud maksumüüri taha ja huviline peab need soovi korral ostma. Tegelikult ei tohiks ju olla raske mõista, et mitte midagi selle päikese all ei sünni ilma tööta, ja seegi võiks juba arusaadav olla, et töö tellija võtab endale kohustuse selle eest ka maksta. Uudistega, eriti aga pikemate kirjutistega, on ju samuti – ajakirjanikud on nende loomisel tööd teinud ja väljaande toimetus on selle töö neile hüvitanud, lisaks riigile veel ka makse maksnud. Peaks ju mõistetav olema, et toimetus loodab kirjutiste pealt nii palju teenida, et saaks tellida ajakirjanikelt aina uusi lugusid.
Täna siin ja praegu ei julge veel digilehe kättesaadavaks muutumise kindlat kuupäeva välja pakkuda. Küll võime kinnitada, et see võib juhtuda õige pea – ettevalmistused juba käivad.

1 kommentaar

Subscribe
Notify of
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare