11.6 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
RSNoor Kohila räppar sihib Eesti tippu

Noor Kohila räppar sihib Eesti tippu

Siim Jõgis

Eesti räppmuusika ladvikusse on kerkimas uus hele täht. Kohilast sirgunud Rando Reiska (21) ehk artistinimega lambandaz on seadnud endale sihiks tõusta Eesti räpimaastiku tippu. Tema loominguga saab tutvuda YouTube’is, Spotifys ja Soundcloudis ning seda on juba tehtud kümneid tuhandeid kordi.

Hiljuti tuli tal välja uus lugu “Sinu juurde” ning praegu on pooleli kaks projekti Eesti räppmuusika tõeliste tippudega. Oma artistinime lambandaz kirjutab Reiska taotluslikult väikese algustähega. Ta ütles, et sedasi meeldib lihtsalt rohkem. Sõna on ta ise välja mõelnud ning selle tähendus on “jõud”.
Luuletusi on ta kirjutanud väikesest peale. Tõuke selleks on ta enda sõnul saanud oma emalt, kes samuti oskab hästi luuletusi kirjutada. Räppmuusika kuulamiseni jõudis Reiska samuti varases nooruses. Sealt edasi tuli huvi ise sõnu kirjutada ja räppmuusikana salvestada. Tema kõige värskem lugu „Sinu juurde“ on praegu veebilehel muusikaplaneet.ee nädala Top 10-s. Reiska ütles, et loomulikult oleks meeldiv saavutada nädala esikümnes esikoht, kuid otseselt sellele ta rõhku ei pane. Esimesel nädalal sai ta kolmanda koha, mis tähendab, et ta jätkab tabelis ka käesoleval nädalal.
„Edetabelitesse püüdlemine seisab minu jaoks alles ees,“ rääkis ta. Ühe oma põhilise eesmärgina tõi ta välja räppimisega võimalikult kõrgel tasemel tegelemise. „Olen selle nimel juba praegu palju vaeva näinud ja usun, et see tuleb. Usun, et minu elus saabub periood, kus ma saan tegeleda ainult räpiga. Mulle meeldib iga minut ja sekund, kui ma saan stuudios olla,“ rääkis Reiska.
Oma lugusid salvestab ta Kohilas ühes stuudios. Samuti saab seda teha kodus. Kui arvuti, mikrofon ja õige programm salvestamiseks on olemas, siis takistusi pole. Kõik ongi ju tegelikult kodust alguse saanud. Stuudios on ta käinud aktiivselt salvestamas paar viimast kuud. YouTube’i kanalis lambandaz on tal üleval üle kümne loo. Populaarsemaid neist, „Tule annan sulle käe“ ja „Okei suvi“ on kuulatud ja vaadatud vastavalt 16 000 ja 13 000 korda.
Nende lugude sisu on keeruline lühidalt edasi anda. Läbivaks jooneks on loomulikult armastus ja suhted. Eriti ehedal kujul tuleb see esile laulus „Tule annan sulle käe“. Mõnes teises palas demonstreerib noor räppar ka oma jõulisemat poolt. Üks selliseid näiteid on „Kuningas“. Sealt võib välja lugeda üheksakümnendatest aastatest pärit karmima räppmuusika jooni. „Pea meeles nüüd kohe, liidreid on palju, kuid ma kuningas olen,“ räpib ta näiteks. Ühtlasi on „Kuningas“ ka tema esimene muusikavideo. „Video tegemine on pikk protsess, aga minul läks see suhteliselt kiiresti. Alguses tahtsime seda filmida Pärnus Aisa hotellis, aga siis ei läinud kaamerad tööle. Lõpuks filmisime osa videost lihtsalt köögis,“ rääkis Reiska.

Kaks lugu tulemas

Koostööd on lambandaz teinud ka tuntud Eesti artistidega. Tema 2019. aastal valminud loos „Suvelõpu valgus“ oli toeks (mix/master) Jaanus Saks, kelle artistinimi on Wild Disease. Tuntud on ta ansamblist Põhja-Tallinn. Alles 11. veebruaril esitles Saks oma uut albumit. Reiska ja Saksi koostöö jätkub ka edaspidi. Juba praegu on neil käimas projekt, mille tulemusena sünnib lugu. „Kindlasti tuleb sellest üks minu parimaid lugusid. Nüüd hakkabki mul järjest suuri lugusid välja tulema,“ sõnas Reiska.
Ta viitas sellele, et lisaks koostööle Jaanus Saksiga on tal valmimas veel üks lugu tuntud Eesti räppari Beebilõustaga. „See lugu on olnud valmimas juba pikka aega ja ma usun, et see tuleb välja lähima paari kuu jooksul,“ sõnas Reiska. Just Beebilõusta peab Reiska praegu Eesti parima lüürikaga räppariks. „Tema lüürika on jõhker. Ta oskab erakordselt hästi peita sõnumeid ridade vahele. Olen tema muusikat väiksest peale kuulanud,“ kõneles Reiska. Nüüd avaneb tal võimalus koos ühine lugu teha ning avalikkuse ette peaks see jõudma kahe-kolme kuu jooksul.
Väga võimalik, et õige pea saab Reiskat näha ka lavalaudadel. Praegu käivad läbirääkimised, et teda saaks näha märtsi alguses esinemas Raplas. „See oleks minu jaoks suur au, sest Raplamaa on minu kodukant ja minu jaoks erilise tähendusega,“ ütles Reiska. Tulevikuplaanidest rääkides sõnas ta veel, et mõtteis on ka järgmine muusikavideo.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare