1.1 C
Rapla
Pühapäev, 25 veebr. 2024
RSTeehooldajad näevad lume tõrjumisega kurja vaeva terves maakonnas

Teehooldajad näevad lume tõrjumisega kurja vaeva terves maakonnas

Siim Jõgis, Kadri Paju

Tihe lumesadu on toonud sõiduteedele keerulised olud. Eile varahommikust saati on sahad Raplamaa teid lahti lükanud. Riigiteede korrashoiu eest vastutab Maanteeamet. Teede korrashoiu juhtivinsener Margus Magus ütles, et sadu ei tulnud ootamatult ning teehooldaja Rapla maakonnas oli selleks kogu oma talitehnikaga valmis. Teede lahtilükkamist alustati varakult.

“Tänane lumesadu on oma olemuselt keerulisem, kuna lumesadu on ajaliselt peaaegu 24 tunni pikkune. Sealhulgas on seal sees momente, kus korraks lund ei saja. Lumesadu peaks lõppema eeldatavalt täna kesköö paiku,” rääkis Magus eile lõuna ajal. Kõige suuremat tähelepanu saavad loomulikult suure liiklussagedusega riigiteed. Magus ütles kolmapäeva lõuna ajal, et selleks ajaks olid hooldemasinad hoolet teinud juba mitu korda. Näitena võib tuua Pärnu maantee ja Viljandi maantee Rapla maakonnas. “Tänase päeva jooksul peaksid saama hooldatud kõik Maanteeameti hallatavad riigimaanteed Rapla maakonnas, kaasa arvatud kõige väiksema liiklussagedusega riigimaanteed, mille hooldamisega on juba alustatud,” ütles Magus.
Lisaks riigiteedele tuleb lund koristada loomulikult ka vallateedel. Raplamaa Sõnumid võttis ühendust maakonna valdadega, et küsida, kuidas lumetõrje edeneb. Kohila valla teedespetsialist Karl Kristjan Suits ütles, et kergliiklusteede tulihingeline hooldus käib ning üldjoontes hakkavad need ilmet võtma. Ta lisas: “Kõrvalteedega oleme veidi jännis, kuid sahk täna toimetab.” Prioriteediks on kergliiklusteed ja suuremad kruusateed, pärast neid liigutakse üle väiksematele kruusateedele. “Teehooldajal kindlasti tööpuudust ei ole,” lausus Suits.
Kehtna abivallavanem Jalmar Mandel rääkis 26. veebruari hommikul, et Kehtna vallas on lumelükkajad hommikused ringid kõigis asulates teinud ja päeva jooksul jätkatakse asulavälistel teedel. Edasi juba vastavalt juurde sadava lumekihi paksusele.
“Lund ei ole küll esialgu ülearu palju, kuid eks esimene lumi põhjustab ikka elevust. Kõik toimib ja päris tukkuma ei ole keegi jäänud,” ütles Mandel.
Rapla abivallavanem Triin Matsalu ütles, et Rapla vallas toimuvad lumetõrjetööd vastavalt sõlmitud lepingutele. “Liiklejatel tuleb jälgida talviseid teeolusid ja käituda vastavalt. Ohutut liiklemist!” ütles Matsalu.

„Märjamaa vald on lumelükkamise kaartide ja GPS-ide jälgimisega astunud uude sajandisse“ ütles Märjamaa abivallavanem Ott Valdma. „Üleminek paberkaartilt digitaalsele andmekogule on näidanud, et paberi peal ei ole kõike alati kajastatud ning palju on olnud ka lumelükkaja enda peas. Viimase 24 tunni torm on need nõrgad kohad välja toonud ning saame vastavaid korrektuure teostada“ lisas Valdma. Märjamaa vallas on enamik lumelükkajatest vaatamata keerulistele oludele teinud head tööd, kuid osades piirkondades on esinenud ka probleeme. „Lisaks digitaalsele korraldusele on paljudes alades ka uued lumelükkajad, kes kõiki teid ja teeotsi veel ei tunne. Ka on nurisetud kvaliteedi üle. Öösel tormiga töötamine tekkitas ka lumelükkajatel probleeme nähtavusega“ rääkis Valdma olukorrast Märjamaa vallas.

3 KOMMENTAARID

Subscribe
Notify of
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Kõik uudised
Kuulutused