7.7 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
RSBussijaama asukoha muutmise üle on aastaid mõtteid mõlgutatud

Bussijaama asukoha muutmise üle on aastaid mõtteid mõlgutatud

Siim Jõgis

Rapla vallavalitsuses on arutatud mõtet viia bussijaam üle teise asukohta. Mõttevahetus on kestnud aastaid ning põgusalt kerkis teema üles ka hiljutisel Raplamaa Omavalitsuste Liidu (ROL) täiskogu istungil.

Kuigi mõtteid on sel teemal vahetatud, ütles Rapla vallavanem Meelis Mägi, et ühtegi sellekohast otsust ei ole praeguseks langetatud ning lähiajal ei plaanita seda ka teha.
ROL-i täiskogu istungil oli aruteluks Raplamaa ühistransport ja lähiaja plaanid arendusteks. Mõnevõrra täpsemalt oli nendest plaanidest juttu Raplamaa Sõnumite 26. veebruari numbris. Lisaks kerkis üles ka Rapla bussijaama tulevik. Praegu hoolitseb bussijaama korrashoiu eest MTÜ Põhja-Eesti Ühistranspordikeskus, kes korraldab Raplamaa ja lisaks veel kolme maakonna avalikke bussiliine.
Keskuse tegevdirektor Vello Jõgisoo pakkus välja, et Rapla bussijaamas tuleks muuta kohta, kus reisijad bussi peale lähevad. Praegu toimub see bussijaama hoone külje all, aga Jõgisoo visiooni kohaselt tuleks seda nihutada teisele poole parklat, muruplatsi lähistele. Rapla vallavanem Meelis Mägi ja volikogu esimees Tarmo Lukk ütlesid selle peale, et tegelikult on vallavalitsuses arutatud visiooni tõsta bussijaam hoopis teise asukohta.
Vallavanem Mägi rääkis, et Rapla bussijaama asukoha muutmine on olnud päevakorral kindlasti viimased paar aastat, kuid mitte väga aktiivselt. Kuid miks selliseid plaane on kaalutud? “Teatavasti asub praegune bussijaam eramaal ning omanik on laiendanud ja kindlasti soovib veelgi laiendada oma kinnistul ärilisi tegevusi. Bussijaam ja seisvad bussid ei ole kindlasti koht, kus omanik saab tulu teenida,” selgitas Mägi.
Juba on ringi vaadatud ka selle pilguga, kus võiks uue bussijaama asukoht olla. “Bussijaama asukoht peaks olema munitsipaalmaal ja selle mõttega on Rapla vald ka ringi vaadanud. Ühtegi kindlat asukohta ei ole välja valitud ja kindlasti ei ole uus asukoht ühe-kahe lähima aasta teema,” rääkis vallavanem. Ühe võimaliku asjaoluna, mis seda otsust mõjutab, tõi ta välja Rail Balticu võimaliku Rapla peatuse. “Üks valikukriteerium võiks olla ka tulevase Rail Balticu Rapla jaama ja Rapla linna ühendava juurdepääsutee lähedus,” ütles Mägi. Samas lisas ta, et konkreetset otsust bussijaama liigutada ei ole kindlasti veel langetatud. “Bussijaama üleviimist ei ole veel reaalselt kaalutud, mingit otsust ei ole tehtud ja lähiajal ei tehta ka.”
Ka Rapla vallavolikogu aseesimees Tarmo Lukk sõnas, et praegu on selle teema ümber lihtsalt mõtteid mõlgutatud. Uitmõttena pakkus ta välja, et kaaluda võiks raudteejaama ja bussijaama ühendamist ehk viia bussijaam samasse asukohta praeguse raudteejaamaga. “Raudteejaama ja bussijaama ühendamine annab teatud sünergia. Samuti jääks praegusesse bussijaama asukohta alles linnaliinipeatus,” rääkis ta.
Lukk lisas, et kõik need mõttekäigud on osa laiemast pildist, mis muudab Rapla kohalikku transporti juhul, kui saab valmis Rail Balticu raudteetrass ja selle ääres kohalik peatus. “See ei pruugigi nii kauge tulevik olla,” lausus ta.
Rapla bussijaama territooriumi omanik on ettevõte Hepa OÜ. Lisaks hoonele opereerivad nad seal bensiini- ja LPG gaasitanklat ning autopesulat. Ettevõtte juhatuse liige Kaspar Nisu ütles, et Hepa OÜ on Rapla bussijaama teemat vallaga tihedalt arutanud. Ta ütles, et ettevõtte visiooni järgi sobib bussijaam praegusesse hoonesse hästi ja võiks olla seal ka tulevikus. “Hepa visioon on arendada Raplas Tallinna mnt 2A kinnistul välja kõikehõlmav transpordikeskus. Seetõttu oleme investeerinud automaatpesulasse, peagi avatavasse selvepesulasse ja LPG autogaasi tanklasse,” rääkis Nisu.
Avades veel Rapla bussijaama territooriumi tulevikku, lausus ta: “Tulevikus näeme kinnistul täiesti uut hoonet koos suurema tanklakaupluse ja restoraniga, kuhu meie silmis võiks suurepäraselt sobituda ka bussijaam. Oleme rõõmuga valmis vallale täna ja tulevikus bussijaama teenust pakkuma.”

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare