5.7 C
Rapla
Kolmapäev, 24 apr. 2024
RSLumi võimaldas kärmelt korraldada suusavõistluse

Lumi võimaldas kärmelt korraldada suusavõistluse

Siim Jõgis

Veel nädal aega enne laupäeva, 29. veebruari oli raske uskuda, et Rapla valla lahtised suusavõistlused üldse toimuvad. Väljas valitses kevadine ilm ja lund polnud näha kuskil. Kuid siis saabus 48 tundi järjestikust sadu ja suusavõistlused võis taas plaani võtta. Rapla Vesiroosi terviserajal peetud võistlustel läks laupäeval starti 21 suusatajat.

Nooremad osalejad võistlesid ühekilomeetrisel ringil ning vanematele oli ette nähtud kas kolme-, kuue- või üheksakilomeetrine võistlus. Esialgu oli plaanitud korraldada Rapla valla lahtised meistrivõistlused, kuid selleks kogunes võistlejaid liiga vähe. Selle asemel oli mõistlikum pidada lihtsalt Rapla valla lahtised suusavõistlused.
Ilm oli laupäeval igati talisporti soosiv ning rada oli ilusti korda tehtud. Selleks kasutati Sadolini spordihoone uut rajamasinat, mis eelmise aasta lõpus Soomest hangiti. Seda on kasutatud isegi Ruka murdmaasuusatamise maailmakarikaetapi juures radade ettevalmistamisel. Kõige pikemal distantsil ehk üheksakilomeetrisel rajal oli neli võistlejat. Kiireima ajaga jõudis neist finišisse Kaido Pesor. Tema aeg oli 26 minutit ja 6 sekundit. Pärast võistlust kiitis ta korralikku rada, mis oli ette valmistatud.
Laupäevane suusavõistlus oli Pesori jaoks tänavu esimene. Eestis polnudki ta veel sel talvel suusatada saanud, kuid eelmise aasta detsembris õnnestus seda teha Soomes.
Juba järgmisel päeval ehk pühapäeval, 1. märtsil oli Pesor uuesti stardis. Seekord 22. Tallinna maratonil, mis sõideti Kõrvemaal. “Võib öelda, et laupäevane võistlus oli Tallinna maratoni soojendus,” ütles ta. Seal saavutas Pesor kokkuvõttes 23. koha ning oma vanusegrupis oli ta kolmas. Muide, vaatamata soojale talvele tõi Tallinna suusamaraton tänavu kokku ligemale 350 suusasõpra.
Raplas Vesiroosi terviserajal Pesorile keegi vastu ei saanud. Üheksakilomeetrisel rajal saavutas tema järel teise koha Kaupo Kaljumets, kelle aeg oli 28 minutit ja 43 sekundit. Kolmanda koha sai Mart Tilk ajaga 29 minutit ja 55 sekundit. Kuuekilomeetrisel distantsil näitas päeva kiireimat aega Ivo Kivastik – tema tulemus oli 19 minutit ja 10 sekundit.
Esialgu oli laupäevane üritus Vesiroosi terviserajal välja kuulutatud jalgsimatkana. Seda tehti loomulikult Tartu maratoni eeskujul. Kui nädala keskel saabus suur lumesadu, otsustasid korraldajad, et võiks ikkagi maha pidada ka suusavõistluse. Samas ei jäänud ära ka matk, millest võttis osa seitse inimest.
Väga võimalik, et laupäevane võistlus jääbki sel talvel Raplamaal ainukeseks. Tavapäraselt on Raplamaa meistrivõistlusi suusatamises korraldanud rattaklubi KoMo. Tänavune hooaeg pidi esialgsete plaanide järgi koosnema viiest etapist ning toimuma jaanuaris ja veebruaris. Sooja ja suuresti lumevaba talve tõttu ei ole vähemalt seni saanud pidada ühtegi etappi ning väga võimalik, et neid ei toimugi. Pesor ütles, et kui mingit uut imet (viidates suurele lumesajule) ei tule, jääbki sel aastal terve sari ära.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare