-3.4 C
Rapla
Laupäev, 20 apr. 2024
RSRobi Vanem: Selle aasta eesmärk on tõsta oma reitingut

Robi Vanem: Selle aasta eesmärk on tõsta oma reitingut

Mariliis Vest

Kui juhtute nägema Kohila discgolfi rajal kettaid lendamas, on tõenäosus, et neid loobib 17-aastane Robi Vanem, üsna suur. Kohila gümnaasiumis õppiv noormees hoidis discgolfi ketast esimest korda käes 2015. aastal ning nüüd on tal ka ametlikke toetajaid.

Kui kaua oled discgolfi mänginud ja kuidas see sinu jaoks alguse sai?
Umbes neli aastat. Esimest korda hoidsin ketast käes 2015. aasta augustis, kuid tõsisemalt hakkasin harjutama 2016. aasta kevadel. Oma esimese mängu tegin Seli mõisapargis koos vanema vennaga, kes näitas kõik nipid ja trikid ette.

Sul on sponsor – kas teed discgolfi päris professionaalsel tasemel?
Minu toetaja on Discraft, kelle kaudu saan kogu oma varustuse: kettad, kotid, riided jne. Professionaaliks ma end hetkel ei nimeta, kuna ma ei teeni sellega raha.

Nagu olen aru saanud, on discgolfis lisaks viskekäele ka viskestiil. Mida see tähendab?
Tõepoolest. Viskekäsi oleneb üldjuhul sellest, mis on mängija domineeriv käsi. Vaskakukäeline mängija viskab vasaku käega jne. Viskestiil oleneb aga mängijast endast. Peamiselt on kaks stiili, mida discgolfis kasutatakse, eestkäsi ja tagantkäsi. Nende erinevus seisneb selles, et tagantkäe viske puhul lõpetab ketas üldjuhul vasakul. Eestkäe vise keerab aga lõpus paremale. Seda juhul, kui viskaja on paremakäeline. Vasakukäelisel mängijal on kõik vastupidi.

Oled oma lemmikkettaks nimetanud Force’i. Kas selgitaksid, miks on see sinu lemmik ja mis vahe on erinevatel ketastel?
Mulle meeldib Force sellepärast, et ta on väga kindla lennujoonega. Ma tean alati, kuhu ta lendab. Kettaid on väga-väga erinevaid. Lihtsalt öeldes on kolme tüüpi kettaid. Putterid – neid kasutatakse üldiselt siis, kui on vaja visata ketas korvi. Putterid ei lenda väga kaugele, kuid nad on väga täpse lennuga. Keskmaa kettad – nende eesmärk on saada korvile võimalikult lähedale, et sooritada võimalikult lähedalt oma putt. Keskmaa kettad lendavad kaugemale kui putterid, kuid nad ei ole nii täpse lennuga. Pikamaa kettad e driverid – alustavale mängijale meeldivad kindlasti kõige rohkem pikamaa kettad, sest need lendavad konkurentsitult kõige kaugemale. Driveri miinus on aga see, et seda on alustaval mängijal raske kontrollida.

Mis on sinu lemmikrada?
Kõige rohkem meeldib mulle Kohila discgolfi rada, kuna see on mu kodurada ja ma tunnen end siin alati väga kindlalt.

Mitu ketast sul kodus on?
Täpne ülevaade hetkel puudub, aga kuskil 80 kanti.

Kus oled seni võistlemas käinud?
Hetkeseisuga pole Balti riikidest väljaspool veel võistelnud.

Milline on sinu parim saavutus (sinu enda jaoks)?
Siiani parim võistlus oli ehk 2019. aasta Innova Baltic Touri 1. etapi võit Leedus Zarasais juunioride divisjonis.

Kuhu sihid tulevikus?
Selle aasta eesmärk on tõsta oma reitingut. Kui reiting tõuseb, järelikult ma arenen. Rohkem sihte pole ma endale seadnud.

Mida naudid discgolfi puhul enim?
Minu jaoks on kõige nauditavam discolfi juures see, kui mäng tuleb hästi välja.

Mis on sinu jaoks sel alal suurim väljakutse?
Kindlasti mentaalne pool. See on selle mängu võti. Õnneks on mul see osa üsna tugev. Võistlustel tuleb alati jääda emotsionaalselt neutraalseks. Ükskõik, kas läheb hästi või halvasti.

Milline mängija sa iseloomult enda arvates oled? Kas võtad asja pigem lõbuga või tõsiselt ja sportlikult?
Ma ütleksin, et veidi mõlemat. Treeninguid võtan ma väga tõsiselt. Võistlus on minu jaoks nagu pidupäev, kus saab oma tehtud tööd näidata. Seal võtan ma asja vabamalt ja naudin seltskonda. Kui ma võtan treeninguid tõsiselt, jäävad visked n-ö lihasmällu ja võistlustel tulevad need iseenesest.

Milline on sinu trenn? Kas puhtalt erinevatel radadel loopimine või teed ka muid ettevalmistusi?
Põhiline treening toimub discgolfirajal. Lisaks harjutan pidevalt koduhoovis puttimist ning käin neli korda nädalas jõusaalis.

Kas on olnud hetki, kui discgolf on sinu jaoks muutunud igavaks?
Seda probleemi mul õnneks ei ole.

Millest sa unistad?
Mina unistan pikast ja soojast suvest.

1 kommentaar

Subscribe
Notify of
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
stefanio-bruno koer
8. veebr. 2023 11:28

äge uudis!