9.9 C
Rapla
Reede, 26 apr. 2024
RSRapla muusikatraditsiooni tähis „Riinimanda Helin” on paigas

Rapla muusikatraditsiooni tähis „Riinimanda Helin” on paigas

Stina Andok

Skulptuur „Riinimanda Helin” sündis soovist tähistada aastakümnete pikkust Riinimanda kooriliikumist ja sellest kujunenud muusikatraditsiooni Raplas. Sel nädalal jõudis skulptuur oma kohale jõeäärsel haljasalal.

Esmaspäeval, 11. mail jõudis suur noodikirjadest kera koos tuulekellaga Rapla Kesklinna kooli lähistele jõeäärsele haljasalale, kus ta toetub looduslikule kivile. Valter Uusberg selgitab, et skulptuuri juurde paigaldatakse ka kõikide skulptuuri sündimist toetanud annetajate nimed ning skulptuuri hakkab kaunistama Riinimanda logost tõuke saanud sinikollane lillepeenar. Ühtlasi toob ta välja, et praegu skulptuuris olev tuulekell on esialgu vaid katsetamiseks ning et ametlikul avamisel avalikustatakse, milline saab olema muusikalise tähise terviklahendus.
“Muusika on Rapla olemuslik osa ja meie üks unistusi on see tõsiasi ka silmaga nähtavaks ja käega katsutavaks muuta,” on Urve Uusberg selgitanud skulptuuri idee tagamaid. Esialgse mudeli noodikirjadega kerast visandas Valter Uusberg. Riinimanda koorilaulja ja metallieriala asjatundja Siim Tamberg oli aga see, kes lõi metallist mudeli, ning konsultandina oli kogu protsessi juures ka Toomas Tõnisson. Ühiselt loodi kavand, millele andis füüsilise vormi metallitöid tegev Kehtna KEK AS.
Skulptuuri idee sai ellu viidud suuresti annetajate toel, kelleks olid Uusbergi sõnul nii otseselt Riinimanda kooriga seotud kui ka kaugemad inimesed. Osa vajaminevatest vahenditest saadi kohaliku omaalgatuse programmist ning osa tuli panustada Riinimanda koori omavahenditest.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare