Helerin Väronen
Bubert on magustoit, mis lihtsalt ei saa mitte meeldida ja mis paljudel toob meelde helgeid lapsepõlvemälestusi. Ja jällegi on tegemist ühe klassikalise retseptiga meie pere kuldvaramusse kuuluvast kokaraamatust “Valik toiduretsepte”. Vanasti oli meil kombeks nimetada seda putru kollaka tooni pärast tibupudruks. Ajaga on see nimetus küll kadunud, kuid ehk nüüd laste suu läbi tuleb see nimetus tagasi.
Manna asemel võib paksendajaks kasutada ka jahu, millega puder jääb tihkem, mannaga aga õhulisem.
Huvitav on fakt, et mannas buberts on lätlaste rahvustoit.
Vaja läheb: 0,5 l piima, 2 sl mannat, 2-3 muna, 3 sl suhkrut, 1 tl vaniljesuhkrut.
Tee nii: Nõrista keevasse piima manna ja keeda pehmeks (5-7 minutit). Vahusta munarebud suhkruga, lisa veidi kuuma putru ja kalla tagasi keedunõusse. Kuumuta paksenemiseni, kuid ära keeda. Maitsesta ja sega kergelt juurde tugevaks vahuks vahustatud munavalged. Süüa jahtunult moosi, kisselli või kompotiga.