7.2 C
Rapla
Pühapäev, 25 sept. 2022
spot_imgspot_img

Kriis on tõstnud märgatavalt töötute arvu

Siim Jõgis

Tavapäraselt on suvele eelnevatel nädalatel töötute arv madal, ent tänavu on seis vastupidine. Koroonakriis ja sellest tulenev ebakindlus on tõstnud töötute arvu kõikjal Eestis. Kui võrrelda märtsi andmeid maikuu keskpaigaga, on töötuse protsent kasvanud eranditult igas Eesti maakonnas. Näiteks Raplamaal oli 1. märtsi seisuga töötus 5,3 protsendi peal, kuid 18. maiks oli see tõusnud 7,2 protsendile.

Raplamaa tööealise elanikkonna seas oli 18. mai seisuga töötuid 1136. Töötukassa Raplamaa osakonnas oli eelmise nädala seisuga arvel 1076 inimest. Numbrid erinevad, sest osa Raplamaa töötuid on arvel teistes osakondades.
Tavapäraselt saavad inimesed maikuus hooajatöödele ning siis on töötute arv võrdlemisi väike. Töötukassa Raplamaa osakonna juht Ilvi Pere tõi välja, et varasematel aastatel on see number jäänud 730 kanti. Tänavu on see aga üle tuhande. Kindlasti on oma mõju sellel, et juba enne koroonakriisi puhkemist lõpetas tegevuse Bong Eesti OÜ, kes tegeles Kohilas ümbrike tootmisega. Osa sealseid töötajaid läks arvele Töötukassasse. Tulenevalt koroonakriisist on oma töötajaid koondanud Saarioinen Eesti OÜ, kes toodab Mamma kaubamärgiga valmistoitu. Ilvi Pere tõi välja, et praeguse seisuga on enim töötuks jäänud klienditeenindajaid.
Võrreldes teiste maakondadega, on Raplamaa töötuse protsent keskmisel tasemel. Kõige teravam on probleem jätkuvalt Ida-Virumaal, kus töötus on tõusnud 11,1 protsendilt 13,1 protsendi peale. Kõige madalam on see number Hiiumaal, kus registreeritud töötus on 4,7 protsenti. Märtsi alguses oli see 3,1 protsenti.
Mis saab edasi, on raske prognoosida. Ilvi Pere avaldas lootust, et see number ei tõuse suve jooksul päris ulmelistesse kõrgustesse. Samal ajal on Raplamaa osakonnas laual 56 tööpakkumist. Otsitakse näiteks hooldekodudesse hooldajaid, elektrikke ja ehitajaid. Raplamaa osakonna tööandjate konsultant Andrei Mitt tõi välja, et endise Valtu Vein OÜ ruumides tegutsev uus ettevõte Crystal Distillery OÜ otsib näiteks viit töötajat. Hoopis teistsugune pilt avaneb aga Lõuna-Eestis. Ilvi Pere tõi välja, et seal pakub ainuüksi Hillar Lillo Joosepi talu aiandustöölistele sada hooajalist töökohta. Palk on sealjuures 650 kuni 1500 eurot. Kuigi Raplamaa piires nii suuri maasikakasvatusi ei ole, pakutakse ka siinsetele töötutele võimalust minna Lõuna-Eestisse maasikaid korjama.

spot_img
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
5,680JälgijatLike
1,179JälgijatFollow

Viimased uudised