6.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
UudisedKodila bussipeatus ootab uut lahendust

Kodila bussipeatus ootab uut lahendust

Stina Andok

Kodila elanikud on ühel nõul, et küla bussipeatuse praegune asukoht on kujunenud liiklusohtlikuks, kuid lihtsat ja kiiret lahendust olukorrale ei ole.

2010. aastal toodi Kodila küla bussipeatus maantee äärest asulasse. Bussipeatuse uue asukoha ala piirneb seal tegutsevale ettevõtjale Raul Maasikale kuuluva alaga ning mees kinnitab, et andis juba toona vallavalitsusele teada, et see koht ei ole tema hinnangul kõige turvalisem valik, kuid nõustus uue asukohaga sellegipoolest.
Maasikas selgitab nüüd, et nõustus, kuna tunnetab, et reaalselt ei saa tema üksikisikuna määrata seda, mida vald oma maaga teeb ja kuhu bussipeatuse paigaldab. Siiski otsustas ta kaks aastat tagasi teema uuesti üles võtta ja kirjutas vallavalitsusele, et sooviks näha bussipeatust uues kohas, üle tee. Toona sai ta vastuseks, et külaelanikud ei ole peatuse liigutamisega nõus, mistõttu vald ei ole nõus seda ka tegema.
Maasika sõnul hakkas ta seejärel kohalike inimestega otse suhtlema, et uurida, kes on peatuse liigutamisega nõus ja kes mitte. Vestlustest kohalikega ei suutnud ta leida ühtegi, kes oleks bussipeatuse uue asukoha vastu, ning võttis vallavalitsusega taas ühendust.
Alles hiljuti toimus Kodilas selleteemaline koosolek, kus osalesid külaelanike kõrval ka abivallavanem Triin Matsalu ja valla teedespetsialist Margus Koll. Maasikas kinnitab, et tal on koosolekust olemas helisalvestis, kus on muu hulgas ka kuulda, et abivallavanem ütleb, et vallavalitsusel ei ole raha ja peatust ümber ei tõsteta. Maasikas on sellise vastuse kuulmisest nördinud, kuna on senisest suhtlusest vallavalitsusega aru saanud, et küsimus on kogukonna toetuses, mitte rahas.
Ühtlasi on Maasikas omalt poolt teinud vallale ettepaneku, et ta võib ise hankida ja kohale tuua vajaliku täitematerjali, et luua uus peatus, kuid vallavalitsus sellega nõus ei olnud. Vald on omalt poolt teinud Maasikale mehe sõnul kompromissina ettepaneku, et ettevõtjal lubatakse kasutada bussipeatuse vahetus läheduses olevat vallale kuuluvat maa-ala, kuid Maasika sõnul ei ole tal maad juurde vaja.
Maa ja ruumi küsimus on siiski bussipeatuse ohutuse juures suurim probleem. Nimelt asub praegune bussipeatus kohe Maasikale kuuluva hoone kõrval ning just bussipeatuse juures toimub peamine liikumine suurte tööstuslike masinatega. Maasikas rõhutab, et hetkel ta ei kasuta seda hoonet täies mahus ning kui ta seda teeks, toimuks hooneesisel liikumine terve päev ning olukord oleks ohutuse mõttes kordades hullem.
Peamiseks probleemiks on kujunenud ohutu bussist väljumine. Kui buss sõidab peatusesse ja seal seisab kohe kõrval suur tööstuslik masin, mis võib iga hetk liikvele minna, on ohustatud kõik bussist väljujad, kaasa arvatud lapsed, kes pidevalt bussiga sõidavad. Maasikas tajub seda probleemi enda sõnul väga tugevalt, mistõttu soovibki peatuse asukoha muutmist. „Kes on nõus võtma vastutuse, kui midagi peaks juhtuma?“ küsib ta.
Osa kohalikke elanikke on veendunud, et Maasikas süvendab ohtlikku olukorda omalt poolt pahatahtliku käitumisega veelgi, parkides oma suuri masinaid strateegiliselt ja täpselt sellistel aegadel, et busside liiklemine oleks häiritud. Maasikas peab seda süüdistust naeruväärseks, öeldes, et tal ei ole ettevõtjana sellist aega, et liikuda vastavalt bussiaegadele. Samas tõdeb ta, et külas on inimesi, kes on tema vastu muudel põhjustel vaenulikult meelestatud ning ei ole rahul ühegi tema välja pakutud ettepanekuga.
Tänaseks on Maasikas märgistanud endale kuuluva maa, et oleks selgelt näha, kui väike on tegelikult see ala, mis on mõeldud bussidele kasutamiseks, ilmestades seeläbi veelgi enam bussipeatuse uue asukoha vajalikkust.
Kuigi viimasel koosolekul ei hääletatud, oli Kodila külavanema Ulvi Blande sõnul selge, et üksmeelt bussipeatuse osas ei saavutata ning kohal olnud neljakümnest külaelanikust oli Blande hinnangul siiski suurem osa peatuse liigutamise vastu. Samas on külavanema sõnul kõik külaelanikud nõus, et praegune olukord kujutab endast liiklusohtu.
Vastu ollakse peatuse liigutamisele peamiselt seetõttu, et Maasika idee on luua väike peatus ehk tasku, kuid küla sooviks siis juba pigem uut terviklikku lahendust ja korralikku bussipeatust koos uue liiklusskeemiga. „See ei ole nii lihtne, aga kui vald looks uue lahenduse, ei oleks inimestel selle vastu midagi,“ ütleb Blande.
Kuna Rapla abivallavanem Triin Matsalu enne puhkusele minekut ajakirjaniku küsimustele vastama ei soostunud, edastas oma vastused vallavanem Meelis Mägi. Vallavanema sõnul osalesid vallavalitsuse esindajad Kodila küla koosolekul eesmärgiga kuulata ära inimeste seisukoht ja kaaluda vastavalt sellele edasisi tegevusi.
„Kuna küla ei näe vajadust peatuse muutmiseks, siis me praegu tegevusi ei planeeri,“ ütleb ta. Seoses külaelanike sooviga saada uude asukohta korralik ootepaviljon ja abivallavanema sõnumiga, et vallal ei ole raha, ütleb vallavanem, et uute ootepaviljonide rajamine on igal aastal vallaeelarves planeeritud, aga Kodilat ei ole sinna hetkel sisse arvestatud.

1 kommentaar

Subscribe
Notify of
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Vello
10. juuni 2020 09:02

Iga osapoole jonn. Kannatajaks ikka tavainimene.