13.3 C
Rapla
Laupäev, 1 okt. 2022
spot_imgspot_img

Lõngast rätini

Anne Ummalas, Raplamaa Perenaiste Selts Pauliine,
kursuse kokkukutsuja

Just niisuguse nime all käisid alates 18. oktoobrist 2019 kuni maikuu lõpuni 2020 koos 14 õppijat ja 2 õpetajat. Koostöös valmis 6 rahvariide seelikut, 7 ruudulist suurrätti ja 3 mitmemeetrist kangast, millest nüüd vaja veel vaid kampsunid/kuued valmis õmmelda. See oli kangakudumise kursus.
Seekordne kursus oligi just rahvarõivaste teemal, sai valmistada kas rahvariide seelikut või rahvariiete komplekti juurde vajalikku sooja andvat suurrätti. Osalejate hulgas oli ligi pool neid, kellel juba rahvarõiva komplekt valmis ja oligi vaja nüüd midagi sooja andvat ka juurde teha. Mitmed meist aga ei olnud telgede taga eluski veel istunud.
Kõiki meid õpetas ja suunas Kaie Kulper. Lõimed kääris ja materjalid hankis Maret Lehis. Need kaks naist on ütlemata entusiastlikud ja kangakudumise on nad oma südameasjaks võtnud. Nii on nad nakatanud mitmeid meie hulgast ja vähemalt kahes kodus on nüüd teljed püsti ja naised, kes varem polnud telgedel kudunud, vuhivad ka iseseisvalt seelikuid ja suurrätte valmistada.
Kursus viidi läbi Kehtna klubi kangaklassis, mis oli meil mitu aastat juba kasutuseta seisnud. Nüüd saime soetada puuduolevaid ja töid hõlbustavaid väiksemaid ja suuremaid vidinaid telgedele ja annetusena saime ka ühed paremad teljed. Kursus toimus Eesti Kultuurkapitali ja kohaliku omaalgatuse programmi toe ja abiga. Kehtna kangaklass on nüüd töökorras, puuduvad veel vaid käärpuud.
Plaanid on suuremadki kui üks kursus. Sügisel kindlasti jätkame ja kutsume veelgi kangahuvilisi meiega liituma. Plaanis on ka tavalisi kaltsuvaipu kududa, nii et päris algajad saavad samuti jõukohaseid esimesi harjutusi teha. Kindlasti aga võtame koos ette mõne põnevama ja keerukama tehnika. Puhume teljele elu sisse!

spot_img
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
5,680JälgijatLike
1,179JälgijatFollow

Viimased uudised