1.6 C
Rapla
Neljapäev, 18 apr. 2024
UudisedPeapiiskop ordineeris Kristjan Paju diakoniks

Peapiiskop ordineeris Kristjan Paju diakoniks

Siim Jõgis

EELK Juuru Mihkli koguduses oli pühapäeval, 7. juunil pidulik ja ajalooline päev. Lisaks tavapärasele jumalateenistusele ordineeriti Kristjan Paju diakoniks, mille viis läbi peapiiskop Urmas Viilma.

Ajalooliseks teeb pühapäevase sündmuse see, et esimest korda ülestähendatud ajaloo jooksul on Juuru koguduses nüüd kaks vaimulikku. Kogudust juhib õpetaja Kalle Kõiv ning diakon Kristjan Paju on talle vaimulikus töös abiks.
Eesti evangeelse luterliku kiriku veebilehel on diakoni roll toodud välja nii: “Diakoni amet seisneb evangeeliumi kuulutamises ja ligimese teenimises. Diakoni kutsumuseks on kristliku armastuse jagamine vanadele, haigetele, üksikutele ja allasurututele. Diakon osaleb ka jumalateenistuse pidamisel, eelkõige on seal diakoni eesõigus Piibli ettelugemine ja ühise palve juhtimine.”
Et diakoniks saada, läbis Kristjan Paju õpingud Usuteaduse Instituudis, kuid lõputöö on tal veel tegemisel. EELK Juuru Mihkli kogudusega on Paju olnud seotud palju aastaid. Laupäeviti on ta viinud koguduses läbi palveõhtuid ning see traditsioon jätkub ka edaspidi.
Tegelikult võib öelda laiemalt, et Rapla maakond sai pühapäeval juurde ühe vaimuliku, sest Paju tegevus ei piirdu ainult Juuru kogudusega. Ta on käinud abiks ka Rapla, Vahastu, Järvakandi ja Kehtna kirikus. Paju rääkis, et vahetult pärast ordineerimist helistas talle Rapla kirikuõpetaja Mihkel Kukk ning kutsus teda Raplasse veel appi. Armulauda ei ole diakonil lubatud pakkuda. See õigus on reserveeritud kogenumatele vaimulikele. Küll aga saab ta kaasa aidata selliste tegevuste puhul nagu ristimised, matused, eakate inimeste külastamine kodus või haiglas.
Märgilise tähtsusega oli ka see, et peapiiskop Urmas Viilma külaskäik Juuru kogudusse oli tema jaoks esimene. Kui Juuru koguduse õpetajaks ordineeriti Kalle Kõiv, oli kiriku ülemkarjane veel Andres Põder. Diakoniks ordineerimise tseremoonia viisid pühapäeval koos Urmas Viilmaga läbi Kalle Kõiv ja Ida-Harju praostkonna abipraost Tauno Kibur. Tegemist oli lühikese käte pea peale panemise rituaaliga. Diakonistoola asetas Kristjan Pajule õlale assessor Ove Sander.
Sümboolne oli see, et samal hetkel ordineerimisega lendas kiriku uksest lühikeseks ajaks sisse lind. Kui otsida sellest religioosset sümboolikat, on piiblis tuvi teatavasti püha vaimu sümbol. Kui läheneda religioossest vaatenurgast, ei olegi võib-olla liialdus näha selles hetkes püha vaimu heakskiitu Kristjan Paju ordineerimisele.
“Praegu ma veel kohanen vaimuliku staatusega,” ütles Paju. Diakoniks saamine ei olnud tal eesmärk omaette, vaid üks osa vaimulikust teekonnast. “Mind tõmbab kõige selle juures seesmine osa. See, et vaimulik teenimine annab vabaduse tunde,” sõnas ta. Traditsiooniline on ka see, et diakoniks ordineeritu peab teenistuse käigus jutluse, mida Kristjan Paju pühapäeval ka tegi.
Iga kahe aasta tagant ordineeritakse EELK-s diakoniks umbes viis inimest. Näiteks järgmisel pühapäeval tuleb sama tseremoonia Muhu saarel, kui ordineeritakse endine Euroopa Parlamendi saadik Igor Gräzin. Ta oli ise ka pühapäeval Juurus kohal ja osales jumalateenistusel.
Tähelepanuväärne oli seegi, et kirikukalendri kohaselt oli möödunud pühapäev kolmainupüha.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare