11.1 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
UudisedVallavalitsuse ja lennuklubi vastasseis püsib terav

Vallavalitsuse ja lennuklubi vastasseis püsib terav

Stina Andok

Rapla vallavalitsus ja MTÜ Rapla Lennuklubi on jõudnud kohtuvaidlusteni. Kuigi toimunud on kohtumine ning tehtud on kompromissettepanekuid, esialgu osapoolte vahel rahusõlmimist ei paista.

3. juunil jõustus kohtumäärus, millega jääb kehtima MTÜ Rapla Lennuklubi taotletud esialgne õiguskaitse seoses Kuusiku lennuväljaga kuni kohtulahendi jõustumiseni ehk potentsiaalselt väga pikaks ajaks. Lennuklubi juhatuse liikme Jaano Rässa sõnul on nad teinud Rapla vallavalitsusele ettepanekuid, mis võimaldaks lahenduse kiiremini saavutada.
Nad on välja pakkunud, et vallavalitsus kuulutab lennuvälja haldaja leidmise konkursi nurjunuks. „Seejärel oleks lennuvälja arengut silmas pidades õige, et vald algatab ja viib läbi detailplaneeringu koostamise ning igasugune uus konkurss või hange lennuvälja osas võiks tulla alles siis, kui on juba kindlalt paika pandud, kui suurel maa-alal võib äritegevust arendada ja milline osa peab kindlasti jääma lennuväljaks,“ räägib Rässa.
Lennuklubi on Rässa sõnul Rapla vallavalitsusele teinud ka kirjaliku kompromissettepaneku: „Kui vald kaebuse õigeks võtab ja konkursi tühistab, oleme meie valmis oma senised õigusabikulud ise katma.“ Seni pole vallavalitsus sellele vastanud.
25. mail toimus asjasse puutuvate osapoolte kohtumine. Vallavalitsuse ja konkursi võitnud Kuusiku Energia OÜ kõrval istusid koosolekul ka Kuusiku lennuväljal seni tegutsenud lennundusklubide esindajad. Rässa ise sellel koosolekul ei osalenud, kuid on klubide esindajatelt saanud tagasisidet, et koosolekul kõneldi mõttest kujundada Kuusiku lennuväljale 60 hektari suurune päikesepaneelide ala ning räägiti ka lennuradade nihutamisest. „See on meie jaoks igatahes täiesti vastuvõetamatu,“ ütleb Rässa.
Rässa on häiritud, et kõik vaidlused on viinud tupikusse, ei räägita enam lennuväljast, vaid üksnes päikesepargi suurusest: „Vallaesindajad on ise ka ära unustanud, et konkursi eesmärk oli lennuvälja arendamine.“ Rässa rõhutab, et Rapla Lennuklubi jaoks ei ole oluline, kes lennuvälja haldab, vaid esmatähtis on lennuväli kui selline.
Ühisest eesmärgist tulenevalt on MTÜ Rapla Lennuklubi sõlminud koostööleppe Kuusiku lennuvälja endise haldaja ja konkursil osalenud lennundusettevõtte Diamond Sky OÜ-ga. „Meil mõlemal on ühine visioon selles osas, et tänasest lennuvälja alast ei tohi midagi millekski muuks ära lõigata. Tegu on niivõrd unikaalse objektiga, mida peab säilitama sellisena, sest selliseid vabu maa-alasid enam kusagilt juurde ei tule,“ selgitab Rässa. Lisaks on Rap­la Lennuklubiga liitunud Eesti Mudellennu Ühendus ja aeroklubi Airventures, kelle jaoks on samuti suur lennuväli oluline. Samal ajal on lennuklubist välja astunud kaks liiget, kes ei olnud huvitatud pikast kohtuvaidlusest.
Rapla vallavalitsus kinnitab, et 25. mail toimus kohtumine, kuid ei too välja ühtki konkreetset seisukohta või järeldust, milleni arutelud oleksid viinud. Rapla vallavanem Meelis Mägi ütleb vaid, et kohtumisel selgitati, milline on hetkeolukord ja edasine tegevus käimasolevas kohtuvaidluses. Neid edasisi tegevusi ta ajakirjanikule oma kirjas avada ei soovinud. Samuti ei avalda vallavalitsus, milline on nende seisukoht lennuklubi ettepanekute suhtes, viidates üksnes, et kuna tegemist on poolelioleva kohtuasjaga, ei ole neil rohkem kommentaare. Mägi sõnul ei ole vallavalitsus veel otsustanud, kas ja kui pikalt vald ise lennuvälja ja sealset tegevust hallata saab.

Üks süüdistab teist

Rapla Lennuklubi ja vallavalitsuse vastasseis on tekitanud olukorra, kus kumbki osapool ei usalda enam teise tegusid ning eeldab igasuguse tegevuse taga halbu kavatsusi või pahatahtlikkust. Seda ilmestab eelmisel nädalal aset leidnud suhtlus mudellennu ühenduse esimehe Priit Leomari ja Rap­la vallavalitsuse arendusjuhi Heiti Vahtra vahel.
Toimetusele laekus info, et Rapla vallavalitsus on asunud taotluse esitajatel vahet tegema ning keelduma Rapla Lennuklubi nimega taotlustest pelgalt organisatsiooniga seonduvast vastasseisust tulenevalt, ilma et selleks oleks muud veenvat põhjust. Mudellennu ühenduse esimees Priit Leomar soovis korraldada Kuusiku lennuväljal võistlust ning esitas vallavalitsusele vastava taotluse, kuid tegi seda Rapla Lennuklubi alt.
„Tundub, et see tabas väga tugevalt närvi,“ ütleb Leomar. Esimees kirjeldab, kuidas valla arendusjuht telefoni teel selgitas talle sõnadega „saate ise ka aru, kust poolt te kirjutanud olete“, et taotluse rahuldamine on sellisel moel võimatu. Leomari sõnul tehti talle selgeks, et kui taotlus esitada ükskõik mis muu organisatsiooni alt, see rahuldataks, Rapla Lennuklubi nime alt on see aga välistatud. Arendusjuht olla põhjendanud oma otsustuskindlust sellega, et vald on lennuvälja omanik ja nemad kehtestavad reeglid.
Leomar lubas taotluse muutmise osas järele mõelda, kuid tõdes, et oli sellest kõnest niivõrd häiritud, et arutas küsimust ühenduse juhatuses ning otsustas taotlust uuesti mitte esitada. Leomarile näib, et selle kõnega on vallavalitsus näidanud end ebaeetilisest küljest ning ta ei näe, et selliselt käitudes vallavalitsus oma elanike eest seisaks.
Leomar selgitab, et Kuusiku lennuväli on ainulaadne ja asendamatu paljudele lennundusega tegelevatele klubidele, ka mudellenduritele, ning kas ja kui palju saavad seal tegutseda näiteks noored mudellendurid, on otseselt seotud sellega, kui palju on tulevikus lennunduses järelkasvu. „Säilitada tuleks võimalikult avatud territoorium,“ on Leomar kindlameelne.
Rapla vallavalitsuse arendusjuht Heiti Vahtra kinnitab, et on Leomariga telefoni teel kontaktis olnud, kuid eitab täielikult, et on andnud mõista, et Rapla Lennuklubi alt esitatud taotlused automaatselt tagasi lükatakse. Vahtra selgitab, et püüdis Leomariga suheldes selgusele jõuda, kes täpselt üritust läbi viia soovib, ning olles teada saanud, et läbiviija on mudellennu ühendus, soovitas muuta taotlust nii, et seal oleks märgitud see organisatsioon, kes tegelikkuses üritust korraldama asub.
„Meid ei sega see, et keegi, kes on meiega kohtuvaidluses, soovib üritust korraldada. Igakord peab taotluse sisu kaaluma,“ ütleb Vahtra. Küll aga näeb Vahtra, et Rapla Lennuklubi nimega esitatud taotlus on vastaspoole kaval katse näidata vallavalitsust halvas valguses.
Vahtra selgitab, et kui võistluse korraldajalt uut taotlust ei laekunud, helistas arendusjuht talle ise tagasi, et selle kohta küsida, kuid ei saanud enam Leomariga ühendust. „Rapla vallavalitsus tegi kõik, et spordiüritus saaks toimuda, kahjuks aga otsustas teine pool jätta olukorrast mulje, et püüame takistada teatud organisatsiooni tegevust Rap­la lennuväljal,” on Vahtra nördinud.
Rapla Lennuklubi on teada andnud, et plaanib sel suvel Rapla lennupäeva korraldamist. Vahtra kinnitab, et kui avaliku ürituse korraldamise taotlus saabub, vaadatakse see läbi ning ei pea kartma, et nõusolek pelgalt korraldaja nime pärast andmata jäetakse.

1 kommentaar

Subscribe
Notify of
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
kuku
10. juuni 2020 16:58

Milleks maakatele lennuväli?
Talinas ju on!