-0.6 C
Rapla
Laupäev, 20 apr. 2024
ArtikkelLisaleht Põhjakotkas: 90-aastane isamaaline noormees tantsib, matkab ja õpib ohutustarkusi

Lisaleht Põhjakotkas: 90-aastane isamaaline noormees tantsib, matkab ja õpib ohutustarkusi

Kaitseliidu Rapla malev

Üle-eestiline vabatahtlik skautlik poiste noorteorganisatsioon Noored Kotkad loodi 27. mail 1930. aastal Kaitseliidu vanematekogu otsusega. Organisatsiooni edule aitas kaudselt kaasa Theodor Lutsu Vabadussõja-aineline mängufilm “Noored kotkad”.
Organisatsoon kaasas salkade ja rühma tegevusse 8-18-aastaseid noori. Tegevuse hoogustudes loodi erioskustega noorte rühmasid nagu mererühmad, raudtee- ja ratsa­rüh­mad. Enne organisatsiooni laiali­saatmist 1940. aastal tegutses Eestis 20 000 noorkotkast ja 1800 vabatahtlikku noortejuhti. Tegevus taastati 1989. aastal Tahkurannas endiste noorkotkaste algatusel.
2020. aastal tähistame noorte kotkaste organisatsiooni 90. aasta­päeva. Kogu Eestis on kaasatud üle 4000 noorliikme ja ligi 250 ju­hendajat. Tegevus toimub igas maakonnas kokku 15 malevas. Lisainfot leiab kodulehelt nooredkotkad.ee ja rapla.kaitseliit.ee.
Kaks aastat tagasi tähistasime Rap­lamaal organisatsiooni 88. aas­tapäeva riikliku aktusega. Koos Silver Niinemetsa ja teiste abilistega pandi kokku noorkotkastest näite­trupp, ansambel ning rivitrummi grupp. Aktusel osalejatel tuli kaasa lüüa viktoriinis ja ära tunda eesti muusika ja filmi etteasteid.
Pidupäeval tänatakse ka meie ak­tiivseid toetajaid ja noortesse panustavaid vabatahtlikke juhendajaid. Juhendajad tegutsevad, et anda edasi kuut põhiteemat noorkotkaste õppeprogrammi kaudu, kuhu kuulub muuhulgas ka riigikaitse ja isamaa­line kasvatus. Kõlab ka noorte kot­­kaste juhtlause: „Isamaa auks alati valmis!“

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare