2.2 C
Rapla
Teisipäev, 16 apr. 2024
ArtikkelLisaleht Põhjakotkas: Noored kotkad lennutavad droone, purjetavad ja hüppavad langevarjuga

Lisaleht Põhjakotkas: Noored kotkad lennutavad droone, purjetavad ja hüppavad langevarjuga

Rasmus Kukk, Keava rühma noorkotkas

Intervjuu noorte kotkaste Rapla maleva pealiku Silver Niinemetsaga.

Kes on noored kotkad ja millega nad tegelevad?
Noored kotkad on organisatsioon, millega on oodatud liituma 7-18-aastased poisid ja noormehed. Eriilmelisi tegevusi on meil palju. Põhilised väljundid on laagrid, matkad ja koondused (kokkusaamised), mille sisu sõltub väga palju noorte huvidest ja soovidest. Loomulikult on meil oma programm, aga selle kõrvalt jääb palju aega nende tegevuste jaoks, mida noored ise välja pakuvad.

● Millised tegevused on kotkaste lemmikud?
See on raske küsimus. Kotkaste organisatsioon on vabatahtlik ja kui inimene midagi vabatahtlikult teeb, siis see järelikult meeldib talle. Loomulikult on tegevusi, mis noortele rohkem meeldivad. Laagrid on kindlasti ühed lemmikud. Seal saavad nad teiste noortega kokku, on võimalik suhelda ja ühiselt aega veeta. Laagrite jaoks on noortejuhid alati ette valmistanud ka palju huvitavaid tegevusi.

● Millised on need huvitavad tegevused?
Eks tegevused olenevad suuresti laagri tüübist. Näiteks on maleva laagri osaks alati mõni matkamäng, mille käigus peavad noored orienteeruma ja täitma erinevaid meeskonnatööd nõudvaid ülesandeid. Samuti on laagrites erinevad õpitoad. Tegevusi õpitubades on seinast seina, oleme tegelenud puutöö ja sepistamisega, samuti lennutanud droone ja õppinud, kuidas internetis käituda. Merelaagris see-eest on võimalik ujuda, purjetada ja süstaga sõita, militaarlaagris saab pidada airsofti relvadega lahinguid ja õppida varjatud liikumist.

● Militaarlaager ja merelaager kõlavad kui midagi väga erilist, kas selliseid laagreid on veel?
Ikka on. Oleme metsas teinud ellujäämislaagreid, nii talvel kui ka suvel. Mõnes teises malevas tehakse mootorsõidukite laagreid. Luurelaagrid on olemas. Kõik on võimalik, kui on piisavalt huvilisi ja noortejuhte, kes suudavad ürituse läbi viia. Kõik põnevad tegevused ei pruugi alati ka laagri vormis olla. Iga aasta avaneb paaril tublimal kotkal näiteks võimalus langevarjuga hüppama minna.

● Mis eristab noort kotkast tavalisest koolipoisist?
Eks ka kotkad ole tavalised koolipoisid, aga kui nii küsida, siis arvan, et noored, kes on meiega liitunud, on iseseisvamad ja leiavad kergemini keerulistest olukordadest väljapääsu. Meie tegevustes ei ole kohta vingumisele ja laisklemisele. Õnneks ei ole sellega ka probleeme – kui noor midagi ei oska või ei jõua, siis õpetame ja aitame. Ühtlasi käivad meie programmist läbi erinevad teemad, mis noortele igapäevaelus kasuks tulevad. Õpime meditsiini, meeskonnatööd, Eesti ajalugu, ohutust jne.

● Kui palju noorte kotkaste organisatsioonis olemine ja laagrites käimine maksab?
Noortele on see tasuta. Laagrite eest raha ei küsita ja kui noored lähevad kusagile malevat esindama, on ka transport tasuta. Noortejuhtidele kehtib liikmemaks nagu kõigile kaitseliitlastele 12 eurot aastas. Juhul kui noortejuht kuulub ühtlasi Kaitseliitu või naiskodukaitsesse, siis topelt maksma ei pea.

● Kes on noortejuht?
Noortejuht on inimene, kes on nõus vabatahtlikult noortega tegelema. Mingeid erilisi nõudeid noortejuhiks saamisel pole, ainus kriteerium on, et ta peab olema täisealine. Noortejuht võib olla õpetaja, mõne kotka lapsevanem, noorsootöötaja, kaitseliitlane või kasvõi tisler. Kui on tahet noortega tegeleda, siis on inimene meie juurde oodatud. Praegugi on maleva noortejuhtide seas väga erinevate ametite esindajaid – õpetajaid, elektrikke, sotsiaaltöötajaid jne.

● Kui palju noori kotkaid on?
Täpset arvu ei oska kohe öelda, terve Eesti peale kusagil 2000-3000. Rapla malevas on praegu 128 noort kotkast. Rühmad asuvad Märjamaal, Keavas, Kärus, Kaius, Raplas, Kohilas ja Juurus.

● Miks peaks noorte kotkastega liituma?
Põhjuseid on mitmeid. Esiteks kindlasti põnevad tegevused ja toredad laagrid, teiseks uued sõbrad. Noori kotkaid on kogu Eestis ja vähemalt kord aastas saame kokku ka üleriigilises laagris, kus on võimalik leida tuttavaid nii Võrumaalt kui ka Hiiumaalt. Noortejuhtidele tooksin samad põhjused. Noortejuhtidega saame ka omavahel paar korda aastas kokku ja veedame meeldivalt aega.

● Kui minu kodukandis rühma ei ole, kas saan ikka liituda?
Saab ikka. Nende noortega, kelle kodu lähedal rühma ei ole, hoiab kontakti noorteinstruktor ja nemad saavad kaasa lüüa maleva üritustel. Ühtlasi teeme pidevalt tööd selle nimel, et igas Raplamaa suuremas asulas oleks noorte kotkaste rühm. Kui mõni täisealine lugeja näeb, et ka tema kodukandis peaks olema kotkaste rühm, siis võib alati tulla noortejuhiks ja paneme ühise nõu ja jõuga asjad liikuma.

● Kuidas saab nooreks kotkaks või noortejuhiks?
Selleks tuleb ühendust võtta maleva noorteinstruktoriga. Rapla maleva noorteinstruktori andmed leiab leheküljelt nooredkotkad.ee.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare