11.1 C
Rapla
Esmaspäev, 8 aug. 2022

Politsei on jaanipühade ajal väljas tugevdatud jõududega

Kogemus näitab, et jaanipäev ja seda ümbritsev nädalavahetus kujuneb politsei jaoks töiseks. Seetõttu ollakse just sel ajal väljas tugevdatud jõududega ning tänavune aasta ei ole kuidagi erandlik. Olgugi et suuri avalikke jaanipidusid tänavu ei toimu, tuleb ohutusnõuetele tähelepanu pöörata ka väiksematel perekondlikel koosviibimistel.

Kuigi suuri avalikke jaanipidusid korraldada ei saa, väiksemaid ikkagi toimub. Noorsoopolitseinik Kristel Põhjala ütles, et korraldajad peavad üritustel tagama 2+2 reegli jälgimise ning osaleda ei tohi seal rohkem kui sada inimest. Eesmärk on püsida terve. Seega soovitab politsei tähistada tänavust jaanipäeva perekondlike koosviibimistega. Kui kuskil märgatakse, et mõni seltskond ei järgi 2+2 reeglit, on politseil õigus tulla n-ö müksama ja anda märku, et praegusel ajal tuleb veel distantsi hoida.
“Sotsiaalne kontroll on Eestis tugev. Eriolukorra ajal tuli numbrile 112 palju teateid sellest, kui 2+2 reeglist kinni ei hoitud. Inimesed on tegelikult teadlikud,” ütles piirkonnavanem Jaan Sildoja. Ta lisas, et sarnaselt varasemate aastatega on ka tänavu politsei väljas tugevdatud jõududega ning pühade ajal väisatakse kõiki piirkondi. Vajadusel hoitakse silm peal ka erapidudel.
Selge on see, et erapidudel tarbitakse alkoholi. Kristel Põhjala tõi välja, et võtmekohaks on siin see, et joobes inimene autorooli ei istuks. Samuti ei tohi rooli istuda varahommikul väsinud olekus. “Kui on vaja kuskile sõita, siis peab rooli taga istuma kaine autojuht,” sõnas Põhjala. Alkoholi tarbimine toob eelmiste aastate näidete põhjal kaasa ka vägivalda. Seetõttu paneb politsei inimestele südamele, et naabrid või lähedased inimesed võiksid sellistest olukordadest märku anda.
Jaanipäev ongi politseile töine periood. Eriti kui pidudel minnakse alkoholi tarbimisega liiale ning sellest tekivad kaklused. „Püüame enda kohalolekuga neid probleeme ennetada,“ sõnas Jaan Sildoja.
Alkoholi liigtarvitamisest saab tuua näiteid ka kooli lõpupidudelt. Jaan Sildoja rääkis, et alles möödunud nädalavahetusel oli üks noor nii suures joobes, et kiirabi pidi ta viima Tallinnasse. Sarnaseid näiteid koolilõpupidudelt on veel. Küll aga on ka positiivseid näiteid. Sildoja tõi välja, et olukord on rohkem kontrolli all nendel lõpupidudel, kus kaasas on vähemalt üks lapsevanem. Kristel Põhjala pani just lastevanematele südamele olla pidevalt teadlik, kus nende lapsed jaaniajal on. Ega peod pidamata jää. Isegi kui suuri kokkusaamisi ja üritusi ei toimu, saadakse isekeskis väiksemas seltskonnas ikkagi kokku.

Märksõnad, mida jaanipäevapidustuste ajal meeles pidada:

Avalikel sündmustel tuleb järgida 2+2 reeglit ning osaleda ei tohi rohkem kui sada inimest.
Politsei soovitab korraldada pigem perekondlikke koosviibimisi.
Alkoholijoobes inimest ei tohi lubada autot juhtima.
Samuti ei tohi autot juhtida väsinud olekus.
Alkoholijoobes inimene ei tohi ka jalgrattaga sõita.
Autot juhtides tuleb kinni pidada piirkiirusest ning kinnitada tuleb turvavöö.
Lapsevanemad peavad olema teadlikud oma lapse asukohast.
Hämaral ajal liikudes peab kaasas olema valgusobjekt, olgu selleks helkur või näiteks nutitelefoni tuluke.
Veeohutus. Tundmatus kohas ei tohi vette hüpata ning ujuma ei tohi minna alkoholijoobes.
Püsigem terved!

spot_img
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
5,680JälgijatLike
1,179JälgijatFollow

Viimased uudised