-0.6 C
Rapla
Teisipäev, 19 märts 2024
UudisedHõre ühistranspordiühendus Kehtna ja Järvakandi vahel täiendust ei saa

Hõre ühistranspordiühendus Kehtna ja Järvakandi vahel täiendust ei saa

Kehtna ja Järvakandi valla ühinemise käigus 2017. aastal oli kõne all ka ühistransport kahe asula vahel. Praeguse seisuga on see jätkuvalt erakordselt hõre ning plaanis ei ole ka uusi väljumisi lisada. Alates 2018. aastast on Raplamaa ühistransporti korraldanud Põhja-Eesti Ühistranspordikeskus.

Liiniplaneerija Riina Tamm rääkis, et Põhja-Eesti ÜTK ei näe praegu vajadust lisada väljumisi Kehtna ja Järvakandi vahele ning tõi põhjusena välja, et puudub piisav nõudlus bussiliini käigushoidmiseks. Veebilehel peatus.ee oleva graafiku kohaselt sõidab argipäeviti Kehtnast Järvakanti üks buss liinil number 16, mis väljub kell 16.14 ning jõuab kohale kell 16.57. Järvakandist otse Kehtnasse sõidab samuti üks buss, mis väljub hommikul kell 7.38 ja jõuab kohale kell 8.04. See on eriti sobilik Kehtna kutsehariduskeskuse õpilastele, kes hommikul Järvakandist kooli tulevad. Riina Tamm selgitas, et just õpilased seda liini kasutavadki. Nende väljumiste kasutajatest 63 protsenti on õpilased, sealhulgas Kehtna peatuse kasutajatest 85 protsenti on õpilased.

See tähendab, et praegusel koolivaheajal on nendel liinidel sõitjaid erakordselt vähe. “Kooliperioodil on Järvakandi liinil Kehtnast sisenejaid ja väljujaid tavaliselt kaks-kolm inimest, koolivaheaegadel on bussikasutajaid seal vaid üksikutel päevadel,” ütles Tamm.

2019. aasta suvel korraldas Põhja-Eesti ÜTK Järvakandi bussisõitjatele küsitluse, kus oli teemaks liini nr 16 Järvakandi – Raikküla – Rapla mõne väljumise viimine läbi Kehtna. “Küsitluses uurisime, millistel kellaaegadel ja mis suunas võiks buss Kehtna kaudu sõita. Ligikaudu pool vastajatest ei pooldanud liini viimist läbi Kehtna, osa neist olid kategooriliselt selle vastu. Põhjuseks enamasti see, et bussi sõiduaeg pikeneb või ei sobinud neile marsruudi muudatus,” rääkis Tamm. Ta lisas, et marsruudimuudatuse pooldajate hulgas olid Järvakandi õpilased, kes soovisid Kehtna kutsehariduskeskusesse sõita, ja pakkusid välja ka kooli jõudmiseks ja kojusõiduks sobivad kellaajad. Sellest tulenevalt pandigi alates 1. septembrist käiku hommikune kell 7.38 väljumine Kehtna ning sealt edasi Rapla suunas.
Veel rääkis Tamm, et Rapla maakond on saanud 2019. ja 2020. aastal rahalisi vahendeid liiniläbisõidu oluliseks suurendamiseks ja liinivõrgu parandamiseks. “Palju on veel teha ja kindlasti on Raplamaal ühistranspordi osas kriitilisemaid piirkondi kui Kehtna – Järvakandi suund,” ütles ta. Praegu pööratakse tähelepanu Kaiu piirkonnale, sest nädalavahetustel ei olegi sealt võimalik ühistranspordiga Raplasse saada.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare