-0.6 C
Rapla
Teisipäev, 19 märts 2024
UudisedKirikumuusika festival kvaliteedis hinnaalandust ei tee

Kirikumuusika festival kvaliteedis hinnaalandust ei tee

Juba homme algab XXVIII Rapla kirikumuusika festival, mis tänavu on küll pisut tagasihoidlikum, kuid see ei tähenda hinnaalandust kvaliteedis. Avakontsert “Pärt & Pärt” kõlab Rapla kirikus ja veebis ning tõotab pakkuda meeldejääva elamuse.

Rapla kirikumuusika festival toimub tänavu juba 28. korda. Rapla kirikuõpetaja Mihkel Kukk ütles, et kirikumuusika valdkonnas Eestis teist samal tasemel ja nõnda pika ajalooga festivali ei ole. ”Peab au andma kadunud Raimo Kivistikule, kes suutis ja oskas näha oma vaimusilmas midagi sellist, mis elas tema üle,” lausub Kukk.
Tänavune festival on Kuke sõnul paastufestival. „Natuke väiksemas vormis ja väiksema mahuga,” kirjeldab ta. Esialgsete plaanide kohaselt pidi festival juba 28. juunil algama. Ka alles kuu tagasi ei teatud, milline olukord riigis valitseb ja kas festivali läbiviimine on võimalik. „Mul on hea meel, et Pille Lill võttis selle asja kätte ja ei tühistanud,” kiidab Kukk festivali kunstilist juhti. Kukk on optimistlik ja usub, et rahvas tuleb kontserte keerulistest aegadest hoolimata kuulama. Pigem loodab ta, et ehk aitab see kompenseerida kõiki neid ettevõtmisi, mis on eriolukorra tõttu tühistada tulnud. Kirikumuusika festival on tema sõnul oluline märk ja selle läbiviimine missiooniküsimus. Kui rasketel aegadel peetakse vastu, jääb festival ka tulevikus kindlasti püsima.
Tänavune tavapäratu aasta on aga festivalile oma märgi jätnud. Maakirikutest ei toimu kontserte näiteks Järvakandi alevikirikus ega Velise õigeusu kirikus vältimaks väikestes kirikutes külastajate liiga tihedaid kokkupuuteid. Rapla kirikus on ruumi vabamalt. Kukk ütles, et kirik on varustatud desinfitseerimisvahenditega. Pingiridasid inimeste hajutamiseks vahele jätma ei hakata. Mõistliku distantsi hoidmisel loodetakse igaühe arukusele.
Avakontserdil Rapla kirikus on jõud ühendanud Arvo Pärt ja Pärt Uusberg. Esinevad Voces Tallinn koor ja orkester ning dirigent on Risto Joost. Kavas Arvo Pärdi „Siluani laul” ja „Aadama itk” ning Pärt Uusbergi „Kiituselaul” ja „Et kiitke Jumalat, kes on nii helde”.
Kukk on kindel, et avakontsert tuleb põnev ning lisab, et vanameister ja noormeister on kokku hea kooslus. Kukk on ka ise klassikalise muusika austaja ja meenutab, et algne idee oligi festivalile klassikalisi suurvorme tuua. Juba festivali algusaegadel peeti kvaliteeti väga oluliseks ja selles osas hinnaalandust ei tehtud. Kukk lausub, et sama mõtet on edasi viinud ka Pille Lill. Üldjuhul on festivali kavas klassikaline muusika, mida esitavad professionaalsed muusikud. Kukk lisab, et eeldatavasti täidavad saali inimesed, kes oskavad esitatavat muusikat hinnata.
Tund enne avakontserdi algust on kirikuaias vestlus-kohtumine festivali patrooni EELK peapiiskopi Urmas Viilmaga. Sellest võivad osa võtta ka need, kes ei taha või ei saa kontserdipiletit soetada.
Kontserdipaikadest on üle mitme aasta taas kaasatud Märjamaa kirik, kus esineb reedel vokaalansambel Heinavanker koosseisus Ester Erikson, Saale Kreen, Johan Randvere, Christopher Staak, Vambola Krigul ja Margo Kõlar.
Kukk toob huvitavatest kontserdipaikadest välja ka Hageri vennastekoguduse palvemaja, kus 9. juulil on jazzvesper „Üle ajamägede”. Esinevad Margot Suur, Taavo Remmel, Ahto Aabner, Tõnu Naissoo ja Jaan J. Leppik. Sarnaselt festivali avakontserdiga toimub ka Hageris enne kontserti vestlus-kohtumine, kus avaneb võimalus kohtuda helilooja Tõnu Naissooga.

Rapla kirikumuusika festival jõuab veel Vahastu, Käru ja Kehtna kirikusse ja Rapla kultuurikeskusesse. Lõppkontsert on 12. juulil taas Rapla kirikus. Festivalile tõmbavad joone alla vokaalansambel Estonian Voices ja Kadri Voorand.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare