7.2 C
Rapla
Pühapäev, 25 sept. 2022
spot_imgspot_img

Tankikujulised sussid vallutasid Kaiu lasketiiru

Siim Jõgis

Kaiu elanik Miidi Pindus tuli koroonapausi ajal ideele kududa ja heegeldada susse. Aga mitte tavalisi, vaid selliseid, millel on tankide ja teiste . Nüüd seadis ta nendest Kaiu lasketiiru üles näituse. Ise ütles ta, et see on näide sellest, kuidas naiskodukaitsjad sõdivad varraste ja lõngaga koroona vastu.

Miidi Pindus on olnud Kaitseliiduga seotud mitu aastakümmet ning seega on militaartemaatika talle südamelähedane. Samuti kudumine. Kaks aastat tagasi oli Kaiu rahvamajas avatud tema kootud sokkide näitus. Nüüd jõudis järjekord sussideni. Ja susside valmistamine on Pinduse sõnul tunduvalt keerulisem kui sokkide kudumine.
Kokku on näitusel väljas seitse paari militaarsusse, nendele lisanduvad veel temaatilised “koroonasussid”. Näitus kannab nime “Suss sutsti tasku ja sõbrale külla!”. Pindus rääkis, et tegemist on justkui salajase näitusega, sest väga palju inimesi seda näinud ei ole. Koroonaviirusest tulenevad piirangud ei ole võimaldanud seda laialdaselt reklaamida.
Mõned inimesed on siiski saanud kohapeal susse ka vaatamas käia. Nende seas on näiteks Pinduse tuttavad naiskodukaitsjad ja tema tantsurühma liikmed. Kohapeal avanev vaatepilt on aga muljetavaldav. Laud on linade, patjade ja võrguga kujundatud lahinguväljaks, millel troonivad tankikujulised sussid. Iga paar neist oma näo ja kujuga.
Pindus rääkis, et rohkem Eestis selliseid susse teadaolevalt valmistatud ei ole. Eemalt vaadates ei saakski kohe aru, et tegemist on just sussidega. Neid võib käsitleda ka mänguasjadena. Kui lapsed ning eriti väikesed poisid on Kaiu lasketiiru sattunud, mängitaksegi laua peal sussidega sõda. Näituse domineerivad värvid on loomulikult militaarsed roheline, must ja pruun.
Pindus näitas, et susside puhul on iga detail täpselt välja kootud või heegeldatud – tanki kere, rattad, roomikud, torn ja kahur. Nende valmistamine nõuab omajagu sihikindlust ja järjepidevust. Kui ajaliselt välja tuua, valmis üks sussipaar Pindusel kahe päevaga. Seda tingimusel, et näpud said nobedasti tööd teha. Igal paaril on tegelikult omanik olemas. Nii on näiteks ühele paarile peale õmmeldud silt “Piret” ning teisele “Kaarel”. Pindus teadis täpselt, kellele neid susse koob, ning seega tuli arvestada ennekõike jala suurusega. Pireti sussid ei olegi tegelikult tankid, vaid Mercedes GD maasturid.
On ka küsitud, kui palju selline paar maksta võiks, kui keegi mõnda osta tahab. Pindus vastas, et kõik näitusel väljas olevad sussid on omaniku juba leidnud ning need müügis ei ole. Samuti ütles ta, et arvestades töömahtu, siis vähem kui kahekümne euro eest ta neid müüa ei tahaks. Tegelikult on kaks paari susse juba omanikeni jõudnud. Üks neist läks Vahastu külla ja teine Soome.
Näitus on pühendatud võidupühale ning Kaiu lasketiirus avati see mõni päev enne jaanipäeva. Pindus ütles, et Kaiu lasketiiru jääb näitus üles veel umbes nädalaks, enne kui kõik sussid ettenähtud omanikeni ja praktilisse kasutusse jõuavad. Pärast seda pole enam ka lootust samadest sussidest koosnevat näitust näha.

spot_img
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
5,680JälgijatLike
1,179JälgijatFollow

Viimased uudised