Muinsuskaitseamet ootab kandidaate aastapreemiatele

1
143
Märjamaa vallas asuva Lümandu mõisa valitsejamaja. Foto: Muinsuskaitseamet

Kuni 31. juulini ootab Muinsukaitseamet kandidaate Muinsuskaitseameti aastapreemiatele.

Uuendusena saavad tänavu kandidaate esitada kõik soovijad. Viimastel aastatel on oluliselt kasvanud huvi kultuuripärandi vastu ning samuti aktiivsete osalejate hulk kogukondades. Avaliku üleskutsega esitada kandidaate aastapreemiatele soovib Muinsuskaitseamet pärandi omanikke ning kogukonda laiemalt kaasata valdkonna parimate väljavalimisse. 

Tead mõnda hästi restaureeritud hoonet või ideaalselt ajaloolisesse keskkonda sobituvat uusehitist? Või tahaksid hoopis esile tõsta mõne ägeda leiu, toreda teo, südamega pärandihoidja, tutvustaja, asjaliku uurija või kuldsete kätega restauraatori? Kui jah, siis saad kanditaadid esitada Muinsuskaitseameti kodulehelt leitava ankeedi kaudu.

Preemiaid jagatakas üheksas kategoorias: hästi restaureeritud ehitis, hästi taastatud hoone muinsuskaitselal või kaitsevööndis, uusehitis ajaloolises keskkonnas, aasta leid, aasta tegu, pärandi tutvustaja, pärandihoidja, parim uurija ja parim restauraator.

Kandidaatidena saab esitada restaureeritud, taastatud või ehitatud objekte, mis on juba valminud või valmivad vahemikus 1.08.2019-31.08.2020 ning ei ole varem Muinsuskaitseametilt tunnustust saanud. Isikud, kollektiivid või kogukonnad võivad olla varasematel aastatel tunnustuse pälvinud.

Kui kahtled, kas sinu esitatu on ikka mälestis või asub muinsuskaitsealal, siis saad seda kontrollida kulturimälestiste registrist. Kandidaadi asumist kaitsevööndis saab kontrollida Maa-ameti kultuurimälestiste kaardirakendusest.

Preemiad antakse kätte oktoobris, Muinsuskaitseameti sünnipäeval toimuval tänupeol. Muinsuskaitseameti aastapreemiate statuudiga saab tutvuda ameti kodulehel www.muinsuskaitseamet.ee/aastapreemiad.

Varasemalt on aastapreemia Rapla maakonnast pälvinud Lipa linnus arheoloogiamälestisena ja Lümandu mõisa valitsejamaja hästi taastatud hoonena muinsuskaitsealal.

1 Kommentaar
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Lugeja
12/07/2020 23:47

Tegelikult ka? Taate?