10 C
Rapla
Reede, 17 sept. 2021

Külaülikooli suvekontsert südamele ja hingele

Valtu külaülikooli puhul ollakse harjunud, et sügisest kevadeni saab Valtu seltsimajas väga erinevatel teemadel targemaks. Eelmisel laupäeval, 11. juulil toimus aga esimene Külaülikooli suvekontsert, mis oli tõeline palsam südamele ja hingele.


Kuigi algul pidi kontsert olema Valtu-Nurme külaplatsil, tegi loodus oma korrektuurid ja kontsert toimus ikka seal, kus on Külaülikooli pesa, ehk seltsimajas. Enne peaesinejaid said õhtule mõnusa alguse luua Kumma külast pärit noored pärimusmuusikud Kärt, Triin ja Saale Iti Pihlap. Mängiti nii pärimusmuusikalaagrites õpitud lugusid kui ka natuke omaloomingut.
Idee selline suvekontsert üldse teha sai alguse siis, kui Helen Link nägi filmi “Vello Salo. Igapäevaelu müstika”, mille režissöör ja produtsent on Jaan Tootsen, kes on toimetanud enamiku Külaülikooli saateid. Filmist jäi Helenile kõrva muusika, mille on loonud Tootseni kaasa Eva Eensaar-Tootsen. Mõtte teda külaplatsile laulma kutsuda pani kõrva taha Külaülikooli loengute korraldaja Vahur Tõnissoo ja tegi selle ka teoks.
Sel õhtul oli Eva endaga kaasa võtnud kaks oma lemmikmuusikut, Krista Citra Joonase ja Jaak Johansoni. Need lood, mis sel õhtul kõlasid, olid muusikutele endale sel hetkel olulised ja puudutavad. Ja kindlasti puudutasid need ka kuulajaid. Tegemist oli ilusalt valusate lauludega, mis ühest küljest panid naeratama, samas aga ka nutma.
Esitamisele tuli näiteks Jaan Tootseni tellitud lugu ühe saate tarbeks, mis aga saatesse ei jõudnudki. Tegemist on viisistatud pühakirjakohaga, mis algab sõnadega „Igal asjal on oma aeg“.
Paar lugu oli ka prantsuse keeles ja kuigi sõnadest ei saanud aru, hakkasid need siiski kusagil sees vastu kõlama, kui Eva oli nende sisu natuke lahti rääkinud.
Üks päris uus lugu, mida esitasid Krista Citra ja Jaak, sai aga alguse sealsamas lähedal, Kumma külas Kandlekojas. Improviseerimise teel sündis lugu, mis olekski sinna jäänud, kui Jaak poleks parandamatu lindistajana seda salvestanud.
Väga erilisena mõjusid ka Jaan Kaplinski luuletusele „Kuskil maailma äärel“ loodud lugu ja Sinead O’Connori laul „In this heart“.
Kaks lugu pärinesid ka Vello Salo filmist, üks neist, Johnny Flynni lugu „The Water“, rääkis teisele poole minemisest. Teine lugu, „Elsie polka“ oli palju lõbusama tooniga. Kuna see oli ühtlasi lisalugu, pandi sellega ka kontserdile ilus punkt.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
5,680JälgijatLike
1,159JälgijatFollow

Viimased uudised