-1.7 C
Rapla
Laupäev, 20 apr. 2024
UudisedSillaotsa talumuuseumi ajalooline aurumasin sai värske värvikihi

Sillaotsa talumuuseumi ajalooline aurumasin sai värske värvikihi

Sillaotsa talumuuseumis on juba mõnda aega olnud hoiul haruldane ajalooline aurumasin. Nüüd võttis muuseumi varahoidja Meelis Remmel kätte ja andis masinale uue elu. Masin sai värske värvikihi ning ilusa ilme.

Remmel rääkis, et päris töökorda seda saada oleks keeruline ja nõuaks palju suuremat pingutust. Ühtlasi läheks see väga kalliks. Praegu on aurumasin külastajatele vaatamiseks välja pandud Sillaotsa talumuuseumi uues kuuris. Tegemist on ajalooliselt väärtusliku masinaga, mis valmistati 20. sajandi kahekümnendatel aastatel Magdeburg-Buckau tehases. Varem töötas see Rapla külje all asunud Sõerumäe vesiveskis. Suvel oli jões veeseis madal ja veski ringiajamiseks kasutati aurumasinat.
Kõnealuse aurumasina tõi Sillaotsa talumuuseumisse Arvi Paidla tänu Eino Salmistele. Suur roll selles oli ka Sillaotsa talumuuseumi toonasel varahoidjal Jüri Kusminil. Masin on Sillaotsal olnud tegelikult juba aastakümneid. Muuseumi juhataja Kalju Idvand rääkis, et kõigi kõnealuste meeste ühine soov oli masin päästa ning Sillaotsal nähti ideaalset kohta, kus seda hoida. Aastaid seisis see tee ääres ning oli justkui visiitkaardi eest – kõik, kes talumuuseumist mööda sõitsid, võisid sellele pilgu peale heita. Kui valmis sai uus kuur, võeti vastu otsus viia masin hoiule katuse alla.
Meelis Remmel rääkis, et eelmisest sügisest saati on ta käinud pärastlõunatel ning õhtuti masina kallal nokitsemas ja seda renoveerimas ning nüüd on värske värvikiht peale saanud. Värvi annetas sealjuures ehitusmaterjalide kauplus Espak. Remmel tegi ka üleskutse, et kui on huvilisi, keda huvitab vana talutehnika uuele elule aitamine ja renoveerimine, võib Sillaotsa talumuuseumiga ühendust võtta.
“Silm lihtsalt puhkab, kui vana tehnikat vaadata, ja siin saab nostalgitseda küll,” sõnas Remmel. Ta ütles, et kui keegi soovib, võib värvipoti näppu võtta ja tulla Sillaotsale appi talutehnikat taastama. Remmel selgitas, et sellise üleskutse tegi ta seetõttu, et asja vastu on juba huvi tuntud. Näiteks käis talumuuseumis abiks üks Pärnust pärit meesterahvas.
Tulemas on ka avatud talude päev ning Sillaotsa talumuuseum teeb oma uksed lahti laupäeval, 18. juulil.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare