6.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
TarbijaTamilite maiustus susiyam

Tamilite maiustus susiyam

“Saame tuttavaks” kohtumisõhtu üks roogasid, mida meile pakuti, oli susiyam. Tegemist on Sri Lanka etnilise vähemusgrupi tamilite hulgas laialt levinud maiustusega, mida on kõige parem süüa masala tee kõrvale. Pealt on susiyam krõbeda koorikuga, seest aga pehme ja magus.

Kuigi ingliskeelsetes retseptides on öeldud, et tegemist on lihtsa toiduga, ütleks koostisosi uurides, et kõiki neid leida ei olegi nii lihtne. Kohe alguses tekkis küsimus, misasi on chana dal? Tuleb välja, et tegemist on kooritud ja poolitatud mustade kikerhernestega, mida Eestis saab näiteks Umami poest. Välja näevad need nagu väikesed poolitatud kikerherned, nii et ehk ei ole patt neid kasutada. Ühest teise roa retseptist leidsin ka, et chana dal’i võib asendada mungubadega.

Väga levinud ei ole ka palmisuhkur (mille kohta retseptis on öeldud, et seda tuleb tükeldada, meil leidub seda aga tavalise suhkru kujul) ja ega selitatud võid ehk gheedki nüüd igalt poolt leia. Retseptis oli kirjas riivitud kookos, kuid kuna värsket kookost naljalt ei leia, siis ehk sobivad ka kookoshelbed. Taigna jaoks kasutatakse algses retseptis maida jahu, mida ehk meil sobib asendada nisujahuga. Olles saanud susiyamit maitsta, tasub koostisosade otsimine ja alternatiivide leidmine end ära küll.

Vaja läheb: 1 tassitäis chana dal’i, 3/4 tassi palmisuhkurt, pool tassi kookoshelbeid, näputäis jahvatatud kardemoni, 2 spl gheed. Taigna jaoks pool tassi jahu, 2 spl riisijahu, näpuotsaga soola, vett, praadimiseks õli.

Tee nii: Leotage chana dal’i kaks tundi vees ja pange siis pliidile keskmisel kuumusel keema. Kuni chana dal keeb, sulatage pannil ghee ja lisage riivitud kookos ja pruunistage seda mõni sekund, kuni kookos muutub kuldseks. Pärast dal’i valmiskeetmist lisage sellele palmisuhkur ja keetke, kuni segu pakseneb. Lisage röstitud kookos ja kardemon ning keetke täieliku paksenemiseni. Sellest, et segu on valmis, saab aru, kui see on suuteline vormi hoidma. Kui olete vajaliku konsistentsi saavutanud, lülitage kuumus välja ja laske segul jahtuda. Kui see on täielikult jahtunud, vormige käte vahel keskmise suurusega pallid. Retseptis antud kogustest peaks tulema 16-18 palli.

Segage kausis jahud ja sool ning lisage nii palju vett, et tekiks poolpaks taigen. Võtke pall, kastke see lusika abil taignasse ja veenduge, et kõik küljed oleksid taignaga koos. Praadige palle õliga täidetud potis, kuni selle küljed on krõbedaks muutunud.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare