7.2 C
Rapla
Kolmapäev, 24 apr. 2024
UudisedTorm laastas Raplamaad

Torm laastas Raplamaad

Laupäeval, 11. juulil tabas Eestit torm ning eriti valusalt sai pihta just Raplamaa.

Laupäeva hommikul hakkas torm Saaremaa poolt tulema ning liikus ida suunas üle Pärnu- ja Raplamaa. Rikkeid põhjustasid elektriliinidele langenud puud. Laupäeva pärastlõunase seisuga oli tormituulte tõttu vooluta kogu Eestis 33 100 majapidamist. Tipphetkel oli Rapla maakonnas vooluta 6395 majapidamist.
Kõige keerulisem oligi seis just Pärnu- ja Raplamaal, kus tuul puhus puhanguti 30 meetrit sekundis. Samuti oli palju kahjustusi Jõgevamaal. Elektrilevi brigaadid olid väljas täiendatud jõududega rikkeid likvideerimas ning laupäeva õhtul kell 20 oli Eestis vooluta veel 22 300 majapidamist. Pühapäeva hommikuse seisuga oli Raplamaal vooluta 2422 klienti, kuid see number vähenes päeva jooksul veelgi ning pühapäeva pärastlõunaks oli vooluta kliente 812.
Keeruline olukord siiski püsis ning esmaspäeva, 13. juuli pärastlõunase seisuga oli Raplamaal aktiivseid rikkelisi katkestusi 11 ning mõjutatud kliente 232. Raplamaa Sõnumite andmetel olid vähemalt esmaspäeval veel vooluta majapidamised näiteks Märjamaa vallas Velisemõisa külas. Eriti keeruline seis oli aga Kehtna vallas asuvas Lau külas, kus Raja talu oli teisipäeva, 14. juuli lõunase seisuga olnud ilma vooluta juba kolm ööpäeva. Talu perenaine Tiiu Muulmann rääkis, et remondibrigaad käis küll kohal ning leidis katkise traadi üles, kuid korda seda ei saanud.
Muulmann rääkis, et iga päev on lubatud, et talu saab voolu tagasi, kuid teisipäeva lõuna ajal seda veel ei olnud. Olukorra muutis kriitiliseks see, et Raja talu tegeleb piimakarjakasvatusega ning 57 lüpsilehma eest tuleb pidevalt hoolt kanda. “Praegu töötab meil vana veneaegne generaator, aga kui see üles ütleb, mis siis saab?” viskas Muulmann õhku küsimuse. Raplamaa Sõnumid pöördus olukorras selguse saamiseks Elektrilevi poole. Nende pressiesindaja Ivar Jurtšenko ütles teisipäeva lõuna ajal, et brigaad on Raja talu poole teel ning lisas, et vool peaks pärastlõunaks tagasi olema.

Murdunud vaher

Vool läks ära ka piimalambaid kasvatavas talus Männiku piimalambad OÜ. Talu perenaine Kaisa Tähe rääkis, et elektrita jäid nad laupäeva lõuna ajal ning vool tuli tagasi pühapäeva õhtul kell 18. Esialgu lubati, et vool tuleb tagasi alles esmaspäeval, kuid õnneks saadi varem. Tähe rääkis, et loomad said küll käsitsi lüpstud, kuid see võttis rohkem aega kui tavaliselt. Õnneks sai pühapäeval laenata naabrilt vaakumpumpa, mis muutis töö lihtsamaks. Tegelikult oldi valmis ka selleks, et pühapäeva õhtul tuleb tööd käsitsi teha.
Eesootaval nädalavahetusel on tulemas avatud talude päev ning oma uksed teeb lahti ka Männiku piimalambad OÜ. Tähe sõnul oli keeruline just see, et vool läks ära niigi kiirel ajal, kui avatud talude päevaks ettevalmistusi tehti. Veelgi keerulisemaks muutis olukorra see, et torm murdis talu õuel maha ühe vahtrapuu. Täpsemalt öeldes kasvas sellest puust välja kolm tüve ning tuule tõttu murdus ja kukkus ümber neist üks. Kõik hooned jäid küll terveks, aga puu alla jäid ja purunesid aiatoolid ja laud. Seega tuli pühapäeval ka “puutööd” teha ja õue murdunud okstest koristada. Tähe ütles, et nüüd tuleb terve puu maha võtta, sest järgmise tormi ajal võib see juba tervenisti ümber kukkuda.

Päästeameti tihe tööpäev

Laupäevane torm tõi palju tööd juurde ka Päästeametile. Laupäeval, 11. juulil alates kella 10.59-st ennelõunal kuni kella 22.24-ni õhtul käisid päästjad Raplamaal tervelt 83 väljakutsel. Tegeleda tuli teedele või elektriliinidele kukkunud puude ja purunenud elektriliinidest tulenevate ohtude kõrvaldamisega või ohuala piiramisega. Suurem osa väljakutsetest olid seotud teede peale kukkunud puudega, mis takistasid liiklemist.
Laupäeval kella 17.15 ajal teatati, et Märjamaa vallas Laukna külas kukkus puu elektriliinidele ja saunamajale. Päästjad piirasid ohuala lindiga. Olukorra lõplik lahendamine jäi omaniku korraldada, sest oli vaja kutsuda elektrikud ja arboristid.
Seoses laupäevase tormiga tuli ette probleeme ka telefonikõnede kvaliteediga. Inimesed kurtsid, et kõned hakivad ning teist poolt ei ole hästi kuulda. Telia Eesti esindaja Marina Bachmann ütles, et tormi ajal võis probleeme tõesti tekkida, kuid üleüldist probleemi siiski ei olnud.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare