24.9 C
Rapla
Neljapäev, 30 mai 2024
ArtikkelNagu vanast mööblitükist saab ilusa eseme, saab asja ka elu hammasrataste vahele...

Nagu vanast mööblitükist saab ilusa eseme, saab asja ka elu hammasrataste vahele jäänud inimesest

MTÜ Töömaja osales avatud talude päeval esimest korda. Nende tegevussuund on rehabilitatsiooniprogrammi pakkumine sõltuvusprobleemidega inimestele.

Avatud talude päevadel olid nende uksed lahti kahel päeval – nii 18. kui ka 19. juulil. Kõiki külalisi tervitas Villy Võrk, kes on MTÜ Töömaja vedaja ning nagu ta ise ütles – vanem vend sõltuvusprobleemidega inimestele, kes kohapeal elavad.
Villy Võrk tutvustas külalistele käsitöötuba, kus tegevus käib. Seal tehakse nii puidu- kui ka metallitööd ning restaureeritakse vana mööblit. Korda on tehtud vanu uksi, toole ja laudu. See ongi MTÜ Töömaja mõte ja suund – aidata inimesi töö kaudu. Inimesed, kes sinna jõuavad, on sattunud oma elus tõsistesse sõltuvusprobleemidesse. Olgu selle allikaks siis alkohol, narkootikumid või tubakas. Tihtipeale moodustavad probleemi tuumiku kõik need kolm koos. Järvakandi külje all asuvas Töömajas kehtib neile kõigile nulltolerants. See on esimene Töömaja kolmest põhireeglist – alkohol, narkootikumid ja tubakas on keelatud. Teine põhireegel ütleb, et keelatud on füüsiline ja vaimne vägivald ning kolmas põhireegel kõlab nii: “Teen tööd oma iseloomu ja tööoskustega”.
Villy Võrk rääkis, et paljud mehed, kes on kohapeal abi saanud, on mingi osa oma elust veetnud vanglas. Teine põhireegel kehtib just seetõtu, et vanglast pärit subkultuur ei ole Töömajas lubatud. Seal on kohal mehed, kes soovivad oma sõltuvustest lahti saada, kujundada ümber oma mõttemaailm ning teha seda kõike töö kaudu. Võrk ütles, et kui need mehed ei ole mõnuainete mõju all ning puudub ka neile ligipääs, on nad igati korralikud kodanikud. Minevikus toime pandud pahandused ongi suuresti toimunud erinevate ainete mõju all. Praegu elab MTÜ-s Töömaja üks sõltuvusprobleemidega mees, kuid kohti on rohkem.
Laupäeval, 18. juulil käis neil külas ligikaudu 45 inimest ning pühapäeval umbes sama palju. Seega oli kahe päeva peale külastajaid kokku ligikaudu 90. “Numbrid pole just teab mis suured, kuid meie jaoks on iga inimene oluline. Oleme esimese aasta tulemusega rahul. Kohalike külastajate aktiivsus oli väga madal, kuid usume, et kui olla jätkuvalt avatud ja luua suhteid, see olukord muutub ja igasugu müüdid ja eelarvamused saavad kummutatud,” rääkis Villy Võrk.
Tähelepanuväärne oli see, et Töömaja juurde leidis tee ka üks viieliikmeline seltskond Norrast, mis andis kogu üritusele rahvusvahelise mõõtme. “Märkasime sellist asja, et külastajatele meeldis renoveeritud mööbel ja linasest valmistatud tooted. Nii mõnigi ese leidis endale uue omaniku ja taaskasutuse ring jätkub. Nii nagu vana mööblitükk, millest on võimalik teha imeilus ese, saab inimesest, keda elu hammasrattad on kõvasti purenud, asja. Meie usume, et parem elu on võimalik kõigile.
Meie teenusele saab tulla Rapla maakonnast iga hädasolija, kes võitleb sõltuvusega. Teenus kestab kaksteist kuud. Sõltuvusest on väljapääs, keegi ei pea selle raske koormaga olema üksi,” rääkis Võrk.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare