0.6 C
Rapla
Esmaspäev, 17 jaan. 2022

Karaskikook

Märjamaa rahvamajas hetkel üleval oleva pitsinäituse avamise puhul oli tavakohaselt ka laud kaetud. Pakutava kraami hulgas oli üks kook, mis oma olemuselt ja maitselt natuke karaskit meenutas. Selline pigem soolane, millele andsid magusust rosinad. Mitu naist uuris, kes selle koogi küll tegi ja mis selle retsept on. Tegija oli Anne Ummalas, kes rääkis, et see koogiretsept on nende peres olnud kasutusel väga pikka aega. Ja pärit on see aegadest, kui koguseid mõõdeti klaasidega. Ei hakanudki mõõte grammidesse ümber arvestama, las olla see ka siin edasi antud klaasides.
Viise, kuidas seda kooki teha, on mitmeid, näiteks Anne pere talupidamise algusaastatel sai seda valmistatud oma tehtud jahust ja rapsiõlist ning kaerahelveste asemel kasutati mannat. Täiesti teistmoodi koogi saab aga siis, kui pool jahukogusest asendada kaera- või odrajahuga.

Vaja läheb: 2 muna, 1 kl suhkrut, 100 g võid, 2 kl keefiri, 1 tl soodat, 1 kl kaerahelbeid, 2½ kl jahu, 100 g rosinaid, lisada võib peotäie oma lemmikseemneid.

Tee nii: Vahusta kergelt munad ja suhkur, lisa sulatatud või, kuivained ja rosinad. Vähehaaval sega hulka keefir. Taigen peab olema parajalt vedel, kaerahelbed vajavad paisudes niiskust. Küpseta 180 kraadi juures, kuni kook on ilus pruun ja läbiküpsenud.

spot_img
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
5,680JälgijatLike
1,179JälgijatFollow

Viimased uudised