-1.2 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
UudisedKihelkonnapäeva tähistati loenguga eksoplaneetidest

Kihelkonnapäeva tähistati loenguga eksoplaneetidest

Rapla kihelkonnapäeva tähistati eelmise nädala kolmapäeval, 22. juulil. See konkreetne päev oli tähistamiseks valitud teadlikult, sest 22. juulil on Rapla kihelkonna kaitsepühaku Maarja Magdaleena nimepäev ehk teisisõnu madlipäev. Üheks päeva naelaks oli astrofüüsik Laurits Leedjärve astronoomia-alane ettekanne “Teised päikesed, teised maailmad”, mis keskendus eksoplaneetidele.
Rapla kihelkonnapäeva tähistamise traditsioon ulatub tagasi üheksakümnendate aastate esimesse poolde, kui Raplasse tuli õpetajaks Mihkel Kukk. Eri aastatel tähistatakse seda erinevas formaadis ning tänavu tehti seda koos EELK Nõo Laurentsiuse kogudusega. Nõo kogudus on tänavu Rapla koguduse eestpalvepartner.
Õpetaja Kukk rääkis, et seoses sellega lepiti omavahel kokku külaskäigud teineteise nimepäevadel. Nii külastas Tartumaal asuv Nõo kogudus Raplat madlipäeval ning Rapla kogudus sõidab Nõosse külla lauritsapäeval, 10. augustil.
Nagu öeldud, oli üheks päeva naelaks astronoomiateemaline ettekanne, mille tegi Laurits Leedjärv, kes on ise Nõo koguduse liige. Ühtlasi töötab ta Tartu Ülikooli observatooriumis, mida rahvasuus tuntakse ka Tõravere observatooriumina. Seal on üks tema uurimisalasid eksoplaneedid ehk väljaspool meie päikesesüsteemi asuvad planeedid.
Igal aastal peetakse kihelkonnapäevade ajal üks ettekanne või jututuba. Näiteks 2015. aastal käis seda pidamas katoliku vaimulik Vello Salo. Tänavu oli hea võimalus kuulata otse eksperdilt eksoplaneetide kohta. Veel üheksakümnendate aastate alguses ei olnud astronoomid leidnud ühtegi päikesesüsteemi välist planeeti, aga nüüdseks on neid avastatud 4295 ning paljud veel ootavad kinnitust.
Põgusalt läks jutt arutelu käigus veelgi intrigeerivama teema peale – kas nendes maailmates võib olla ka elu? Leedjärv ütles, et tema selle valdkonnaga ei tegele ning ei oska ka vastuseid anda, kas mujal universumis võib elu leiduda. Küll aga on kõnekas see, kui palju on leitud uusi planeete väljaspool päikesesüsteemi.
“Nüüd on nende avastamine muutunud rutiinseks. Ühe uue eksoplaneedi avastamine ei olegi enam eraldi uudis,” sõnas Leedjärv ettekande käigus. Teema oli igal juhul populaarne ja kuulajaid oli kiriku pastoraati tulnud üle kuuekümne.
Kolmapäevane kihelkonnapäev sai alguse ringkäiguga Rapla kalmistul. Seal käidi endiste kirikuõpetajate ja teiste inimeste kalmude juures ning süüdati küünlad. Ringkäigule järgnes jumalateenistus Rapla kirikus, kus pidas jutluse EELK Nõo Laurentsiuse koguduse õpetaja praost Mart Jaanson. Pärast seda oli veel traditsiooniline supisöömine ning siis sai minna kuulama Laurits Leedjärve ettekannet.
Tavaks on kujunenud ka see, et kihelkonnapäeval antakse üle Rapla kihelkonna auhind, kuid tänavu seda ei tehtud. Õpetaja Mihkel Kukk selgitas, et varem tehti seda tõepoolest igal aastal, aga nüüd võetakse natuke rahulikumalt. Päris ära pole seda siiski unustatud. Ta juhtis tähelepanu, et järgmisel aastal tähistab Rapla kirik oma 120. aastapäeva ning siis plaanitakse ka kihelkonnapäeva tähistamine suuremalt ette võtta.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare