9.4 C
Rapla
Esmaspäev, 3 okt. 2022
spot_imgspot_img

Leitnant Endel Raba sai kalmutähise

  1. juulil, kaks päeva enne Eesti õhuväe 101. aastapäeva, avati Rapla kalmistul Eesti Vabadusvõitlejate Liidu (EVL) eestvedamisel lendur leitnant Endel Raba ja tema abikaasa Aino hauatähis.

Kalmukivi avamisel esitas tagasivaate leitnant Raba eluteele EVL-i juhatuse liige Tiit Põder. Endel Raba sündis 5. juunil 1918 Raikküla vallas Raela külas Põlendiku talus tisleri pojana. Õppis Raikküla algkoolis ja lõpetas 1937. aastal Tallinna tehnikumi masinaehitusosakonna. 1939. aastal ülendati ta lennukooli lõpetamise järel lipnikuks ja arvati reservi. 8. aprillil 1940 asus Raba riigi päevatöölisena lennubaasi aviotehasesse. Sama aasta 30. septembril vabastati ta seoses tehase likvideerimisega töölt. 1941. aasta suvel varjas ennast punavõimude eest kodutalu juures metsas. Pärast venelaste taandumist töötas Krulli vabrikus insenerina.

  1. aastal asus teenima eesti lennuväeüksusesse. Pärast Pärnu lennukooli täienduskursuse lõpetamist määrati leitnandi auastmes 11. öölahingulennugrupi 2. salga lenduriks. Sõjajärgsetel aastatel töötas Hanau põgenikelaagri gümnaasiumis matemaatika ja füüsika õpetajana. Emigreerus Uus-Meremaale, kus suri Waikanaes 4. juulil 1992.
    Rapla kalmistul pühitses kalmutähise õhuväe kaplan kapten Jana Laaneser. Eesti õhuväe nimel kõneles kindralmajor Vello Loemaa, pärja asetas kalmule Endel Raba sugulane, Kaitseliidu Rapla maleva liige Jaan Liiders. Tseremoonia muusikalise tausta lõi kaitseväe orkestri brassansambel Ivar Kiivi juhtimisel.
spot_img
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
5,680JälgijatLike
1,179JälgijatFollow

Viimased uudised