25 C
Rapla
Reede, 1 juuli 2022
spot_imgspot_img

Mida pidada silmas lähetatud tööjõudu kasutades?

Lugeja küsib: Oleme ehitusettevõte ja rendime töötajaid Leedust. Üldjuhul on tarvis tööd teha Harjumaal, kuid tõenäoliselt võime lähiajal saada objektid Pärnusse ja Haapsallu. Oleme kursis, et renditöötajad Leedust on lähetatud töötajad ja lähiajal muutub lähetatud töötajate direktiiv. Meie küsimus on seotud töötasu maksmisega. Leedu rendifirma küsib meilt, kas piisab, kui nad maksavad Eestis kehtivat miinimumtasu ja millega peavad nad arvestama, kui lähetatud töötaja on lähetusel Eesti-siseselt? Lisaks, kes peab Tööinspektsiooni lähetatud töötajast teavitama ja kuidas?
Vastab Kaire Saarep, Tööinspektsiooni ennetusosakonna juhataja:

Kui tegemist on Leedu ettevõtte töötajaga, kes renditakse Eestisse, siis kohaldub talle Eestisse lähetatud töötajate töötingimuste seadus (ELTTS), mille muudatused jõustuvad 30. juulist 2020. Nii enne muudatust kui ka nüüd tuleb tasuda töötajale vähemalt Eestis kehtiv töötasu alammäär, kuid täpsustunud on kohustus maksta ka tasu riigipühadel ja ööajal töötamise eest, samuti aja eest, mil töötajale tööd ei tagata.
Lähetuse korral, sh Eesti-sisese lähetuse puhul tuleb ELTTS § 5 lg 1 p 7 kohaselt hüvitada lähetusega kaasnevad kulud. Näiteks, kui töötamise asukohaks on märgitud Tallinn, siis töö tegemine Pärnus ja Haapsalus tähendab Eesti-sisest lähetust, millega kaasnevad sõidukulud ja tõenäoliselt ka majutuskulud, mis tuleb tööandjal hüvitada. Kui töötaja lähetatakse omakorda Eestist välja (eelneva kokkuleppe alusel Leedu ettevõttega), siis tulevad tasuda ka lähetuse päevarahad.
Lähetatud töötaja kohta tuleb töötaja tööandjal (antud juhul Leedu ettevõttel) saata Eesti Tööinspektsioonile nii töötaja kui ka vastu võtva ettevõtte kohta andmed. Lisaks on oluline teada, et tööandjad peavad lähetatud töötajate kohta esitatud teavet hoidma ajakohasena. Rohkem teavet lähetatud töötajate, renditöötajate ning lähetatud töötajate registreerimise vormi kohta leiate Tööinspektsiooni kodulehelt: https://www.ti.ee/et/node/9191.

spot_img
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
5,680JälgijatLike
1,179JälgijatFollow

Viimased uudised