-1.2 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
ArtikkelKoos flöödimängijatega

Koos flöödimängijatega

Eelmise nädala muusikaõhtul Rapla Maarja-Magdaleena kirikus olid kontserdiks valmis Rapla muusikakooli flöödimängijad. Esinejad olid valitud nii, et ka noorimad, esimese klassi õpilased, said teiste hulgas võimaluse oma oskusi näidata. Ettevalmistusi võeti tõsiselt, harjutada tuli ka distantsõppe oludes.

Kontserdi algus kõlas kodulähedaselt – rahvaliku koraaliviisi Reigist „Oh nii õndsad” esitas flöödiansambel. Edasi esinesid noored tihedalt üksteise järel igaüks oma palaga, ja muusika liikus ruumis kuulajateni katkematu heliseva voona.

Kavas oli klassika sajanditetagustelt suurustelt nagu Bach, Händel, Telemann, Hatšaturjan, Gounod, Purcell, Schumann, Rahmaninov jt. Võib üllatuda, kui palju on suurtel loojatel kuulsate helitööde kõrval kirja pandud väikesi muusikahetki ja mõtteid, mis sobivad just avastamiseks niisugustel kontsertidel nagu seekordne.

Samamoodi oli kavas heliloojaid, kes olid tuntud ja populaarsed omal ajal, hiljem jäid varju, kuid ka nende muusika on väärt, et seda tänapäevalgi kuulata. Paar näidet. Maria Theresa von Paradis, austria 18. sajandi helilooja, muusikapedagoog, laulja – Raplas kõlas tema „Siciliana”. Või romantilisest ajajärgust ameerika helilooja MacDowelli pala „Metsik roos” (To a Wild Rose). Ja mitmed teised. Kuulajail aitas orienteeruda kavaleht.

Kontserdi lõpus juhatas muusika meid taas koduradadele: Arvo Pärdi „Ukuaru valss” kõlas orelil ja Pärdi „Hällilauluga” lõpetas flöödiansambel seekordse muusikalise elamuse ilusa puändiga.

Pillimängijate ridu täiendasid sooloesinemisega flöödiõpetajad Angela Katkosilt ja Karmen Palusoo (Largo ooperist „Xerxes”) ning organist Hille Poroson (Purcelli „Voluntary”). Flööti mängisid Hiie Münter, Mirjam Lee Vatter, Kert Vahtre, Roosi Mari Reede, Kirke Kure, Janett Lee, Õnneliis Lumiste, Loore Tilk, Veronika Pavljuk, Agate Hansen, Angela Muddi.

Täna õhtul on Rapla kirikus orelimuusikaõhtu, oodata on külalisi Poolast, seekord Varssavist.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare