11.6 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
UudisedAasta tehasemaja 2020 üldvõitja on Arca Nova Element OÜ

Aasta tehasemaja 2020 üldvõitja on Arca Nova Element OÜ

Kümnendat korda valiti Aasta Tehasemaja, mille auhinnagala toimus 31. juulil Hiiumaal, Eesti puitmajasõprade suvekonverentsi raames. Konkursi korraldavad Eesti Puitmajaliit ja –klaster ja selle eesmärk on esile tõsta Eesti ettevõtete poolt toodetud puitmaju ja erilahenduste projekte ning seeläbi propageerida puitu kui mitmekülgset ehitusmaterjali.

Tänavusel konkursil osales 21 majatootjat — kokku 34 objekti Eestist, Soomest, Rootsist, Norrast, Hollandist, Austriast, Saksamaalt ja Lõuna-Koreast. Aasta Tehasemaja konkursi parimad valis välja žürii, kuhu kuulusid TalTech Ehitusfüüsika professor dr Targo Kalamees, TalTech Ehituse ja arhitektuuri instituudi direktor dr Jarek Kurnitski, arhitekt Markus Kaasik, arhitekt Veronika Valk-Siska ja ajakirjanik Eva Kiisler. Zürii valis üldvõitja kõrval parimad avaliku hoone, kortermaja, eramu, väikeehtise ja erilahenduse kategooriates. Lisaks anti välja ka mitu eripreemiat.

Üldvõitjaks ja parima lahendusega tehasemajaks kuulutati Juuru majatehase Arca Nova Element OÜ arendus Norras. Parima avaliku hoone tiitel (lasteaed Norras) ja puitkasutuse eripreemia (rongijaama fassaad Rootsis) läksid KMT Prefab OÜ-le, kelle tootmishooned asuvad Hageris.

Žürii hindas Arca Nova puhul läbimõeldud kompleksi ja mastaapset arendust, mis ühendab hooned oskuslikult ümbritseva keskkonnaga. Arendus on arhitektuurselt hästi liigendatud ning kompaktselt maastikku sulanduv, hoonete ruumilahendus on samas ratsionaalne. Hoonetest ja ümbritsevast looduskeskkonnast moodustub terviklik elukeskkond, sealhulgas on kogu kasutatav avalik ruum funktsionaalselt välja arendatud. Taastuvenergia lahenduste osas on hoonetel kasutatud õige orientatsiooniga päikesepaneele, mis katavad kogu katuse pinna.

Norras on Arca Nova tegutsenud ligikaudu 15 aastat ja sellise tunnustuse osaliseks sai ettevõtte esimest korda. Tunnustuse saamise järgselt märkis ettevõtte tegevjuht Janno Riidak, et sarnase suurusega arendusi on ettevõtte oma tegevuse jooksul varemgi teinud, kuid praegune oli esmakordne just kauakestvate välisfassaadilahenduste ja pluss- ning nullenergia hoonete kontseptsiooni poolest.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare