3.8 C
Rapla
Neljapäev, 25 apr. 2024
TarbijaArbuusimoos

Arbuusimoos

Arbuusihooaeg on täies hoos. Oleme harjunud tarbima maitsvat roosat osa ja koori ära viskama. Sel aastal võiks olla säästlikumad ja roheliselt osalt lõigata ära vaid välise kõva koore, sest ülejäänust saab teha idamaist moosi. Ühtedel andmetel on see pärit Balkanimaadest, teistel andmetel Iraagist, kus kasutatakse maitsestamiseks kardemoni ja moos tundub kuivem.

Balkanimaades võetakse seda nagu toonikumi, esimese asjana hommikul lusikatäis klaasi veega või kange mõru kohvi kõrvale. Kes sööb hommikuks maitsestamata jogurtit, siis sinna sobivad need magusad marmelaadilaadsed tükid. Kes pole magusasõber, aga tahaks kooreosa kasutada ja kodus on koer, võib seda anda (ilma koore kõva osata!) oma neljajalgsele sõbrale värskelt või sügavkülmutatult nii-öelda jäätisena.

Põhjuseid arbuusikoore kasutamiseks toiduna on rohkem kui lihtsalt võimalus vähem jäätmeid tekitada. Arbuusikoor sisaldab C-vitamiini, magneesiumi, kiudaineid, kaaliumi, tsinki, aminohappeid (näiteks tsitrulliin, mis hoiab lihased terved) ja vitamiini B6.

Vaja läheb: arbuusikoori, nelki 2 tk, 4-5 riba sidrunikoort, 2-3 spl sidrunimahla, vanillsuhkrut, kaneeli, suhkrut. Võid maitsestamiseks kasutada ka näiteks muskaatpähklit, ingverit ja kardemoni. Kasuta oma lemmikmaitseaineid.Tee nii: Kaalu kooritud arbuusi koored, lõika väiksemateks tükkideks. Suhkrut võta pool kaalutud arbuusikogusest. Pane kooretükid, suhkur, maitseained ja sidrunikoor potti. Keeda kokku umbes kaks tundi. Kui tükid muutuvad klaasjaks, eemalda potikaas, et üleliigne vedelik saaks aurustuda. Lisa sidrunimahl, et suhkur ei kristalliseeruks. Keeda suuremal tulel, et vedelik aurustuks. Lõpupoole sega rohkem. Moos on valmis, kui enamik vedelikust on aurustunud.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare