6.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
UudisedArca Nova Element tuli aasta tehasemaja konkursi üldvõitjaks

Arca Nova Element tuli aasta tehasemaja konkursi üldvõitjaks

Juba kümme aastat on Eesti Puitmajaliit ja -klaster korraldanud aasta tehasemaja konkurssi, mille eesmärk on esile tõsta Eesti ettevõtete toodetud puitmaju ja erilahenduste projekte ning seeläbi propageerida puitu kui mitmekülgset ehitusmaterjali. 31. juulil Hiiumaal Eesti puitmajasõprade suvekonverentsi ajal toimunud auhinnagalal kuulutati selle aasta üldvõitjaks ja parimaks arenduseks Juuru majatehase Arca Nova Element OÜ arendus Norras.

Tehasemaja konkursil osales Arca Nova teist aastat. Sellise tunnustuse osaliseks saadi esimest korda. Ettevõtte tegevjuht Janno Riidak ütles, et sellist tunnustust saada on tore ja emotsioonid olid head. Žürii hindas Arca Nova puhul läbimõeldud kompleksi ja mastaapset arendust, mis ühendab hooned oskuslikult ümbritseva keskkonnaga. Arendus on arhitektuurselt hästi liigendatud ning sulandub kompaktselt maastikku, hoonete ruumilahendus on samas ratsionaalne. Hoonetest ja ümbritsevast looduskeskkonnast moodustub terviklik elukeskkond, sealhulgas on kogu kasutatav avalik ruum funktsionaalselt välja arendatud.

Taastuvenergia lahenduste osas on hoonetel kasutatud õige orientatsiooniga päikesepaneele, mis katavad kogu katuse pinna. Selline moodne ja keskkonnasõbralik eluase toodab kogu vajaliku energia ise. Varem ei olnud Arca Nova null- ja plussenergiamaju ehitanud, kuid nende emafirma Arca Nova Gruppen tulevikuplaan on selliste majade ehitusega jätkata.

Peale pluss- ja nullenergiamajade teevad arenduse eriliseks kvaliteetsed pikaealised tooted ja ehitusmaterjalid. Näiteks on kõikide hoonete välisviimistluses kasutatud Norrast pärit More Royal kuumõlitatud välisvoodrilauda, mille elueaks on antud 50 aastat.

Tunnustuse osaliseks saanud arendus on üks etapp suuremast arendusest. Järveäärsesse suurarendusse Verksbyen Future Living hakkas Arca Nova maju tarnima kaks aastat tagasi. Auhinna toonud etapis on kokku 70 kodu, neist 50 eramaja ja 20 paaris- ja ridaelamuboksi. Kokku plaanitakse kümne aasta jooksul ehitada 1500 kodu kuni 5000 inimesele. Hetkel on käsil arenduse teine etapp, kuhu Arca Nova on asunud tarnima viiekordseid korrusmaju.

Riidak hindab Eesti puitmajade ehitamistaset kõrgeks, on ju Eesti üks suurimaid puitmajade eksportijaid Euroopas. Arenguruumi on Eestil veel selles osas, et rohkem puitmaju jääks Eestisse. Suurem osa praegusest toodangust läheb siiski välisturgudele. Eramajade osakaal on siseturul küll aina suurem, kuna tehasemaja on kindla eelarvega, kuivades tingimustes valmistatud, saab kiiresti tehase tingimustes toodetud ja ehitusplatsil saab hoone püstitatud vähemalt 30% kiiremini kui muude konstruktsioonidega hoonete puhul. Samuti on puidust tehasemaja väga keskkonnasõbralik. Riidak loodab, et ka Eestisse hakkab tulema rohkem sarnaseid suurarendusi nagu võidu toonud Norra arendus.

Tänavuse aasta tehasemaja konkursil osales 21 majatootjat – kokku 34 objekti Eestist, Soomest, Rootsist, Norrast, Hollandist, Austriast, Saksamaalt ja Lõuna-Koreast. Konkursi parimad valis välja žürii, kuhu kuulusid TalTechi ehitusfüüsika professor dr Targo Kalamees, TalTechi ehituse ja arhitektuuri instituudi direktor dr Jarek Kurnitski, arhitektid Markus Kaasik ja Veronika Valk-Siska ning ajakirjanik Eva Kiisler. Žürii valis üldvõitja kõrval parimad avaliku hoone, kortermaja, eramu, väikeehitise ja erilahenduse kategooriates. Lisaks anti välja ka mitu eripreemiat.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare