Juristi nõuanne: tööl tuleb täita nakatumisohtu vähendavaid nõudeid

0
80

Lugeja küsib: Meie ettevõttes hakkavad suvepuhkused läbi saama ning üha rohkem kolleege tulevad tööle tagasi. Teada on, et koroonaoht pole sugugi möödas ja iga päev tulevad teated uutest haigestunutest. Millele peaksin tööandjana tähelepanu pöörama, et töötajate tervist tööl hoida?

Vastab Rein Reisberg, Tööinspektsiooni töökeskkonna konsultant: Suvepuhkuse järel tuleks töötajatele meelde tuletada nõudeid, mis aitavad vähendada nakatumisohtu, sealhulgas COVID-19 põhjustavasse viirusesse.

Maakodudes puhanute kokkupuuted võõrastega võisid olla vähesed, ent võimalik, et mitmed töötajad reisisid puhkuse ajal ka riikidesse, kus haigestumine koroonaviirusesse on uuesti tõusmas. Tööle tagasi tulijatele tuleks esmalt üle korrata lihtsamad ennetusmeetmed nakatumisest hoidumiseks, mis võisid pereliikmete ja tuttavate seltskonnas tähelepanuta jääda. Need on näiteks sagedane ja põhjalik kätepesu ning ohutu vahemaa hoidmine teiste töötajatega. Tööandja peab tagama, et kätepesu võimalus oleks olemas.

Kõrgema haigestunute arvuga riikidest puhkusereisilt naasnutele tuleb esmalt südamele panna, et nad jälgiksid hoolega oma enesetunnet. Kui töötajal on kasvõi kerged hingamisteede ägeda viirushaiguse sümptomid või üks sümptomitest (näiteks köha, nohu, kurguvalu, palavik), ei tohiks ta tööle tulla ning ta peaks pöörduma perearsti poole. Kui töö iseloom ja töötaja tervislik seisund võimaldavad, võib ta jätkata kaugtööl.

Kui kevadise eriolukorra ajal kohandati töötamiskohad ümber, näiteks paigaldati kassas või letis teenindaja ja kliendi vahele läbipaistev piire, siis on õige neid piirdeid edasi kasutada.

Nii kätepesu, haiguse sümptomitega koju jäämine kui ka kevadel kasutusele võetud ennetusmeetmete jätkuv kasutamine on lihtsamad tegevused ennetamaks nii enda kui ka kaastöötajate haigestumist.

Loe Tööelu portaalist lisaks COVID-19 ja tööelu kohta https://www.tooelu.ee/et/uudised/COVID-19-ja-tooelu

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare