14.4 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
UudisedRaikküla piirkonna vesi ei kõlba endiselt joomiseks, reostuse põhjust otsitakse

Raikküla piirkonna vesi ei kõlba endiselt joomiseks, reostuse põhjust otsitakse

Hiljuti avastas AS Matsalu Veevärk korrapärast puurkaevude seiret tehes, et Raikküla piirkonna puurkaevude vesi on liiga kõrge nitraatide sisaldusega. Kuna selline vesi ei ole joogikõlbulik, pakub vee-ettevõte piirkonna klientidele joogivett muul moel ning keskkonnainspektsioon tegeleb reostuse põhjuse välja selgitamisega.

Normaalne looduslik nitraatide foon põhjavees on 0,2-0,5 mg/l ning normi piirmäär on 50 mg/l, aga Raikküla piirkonnas on analüüsid näidanud 70-90 mg/l. Olukorrast tulenevalt on vee-ettevõte teavitanud oma kliente selles piirkonnas ning soovitanud ühisveevärgivett probleemi lahendamiseni mitte kasutada joomiseks ega söögi tegemiseks.

Kuna ei ole täpselt teada, kui kaua läheb aega, et vesi jälle joogikõlbulik oleks, on AS Matsalu Veevärk võimaldanud inimestele ligipääsu joogiveele muul moel. Ettevõtte juhatuse liige Hans Liibek kinnitab, et esmaspäeviti ja neljapäeviti saab Raikküla elanik allkirja vastu kohalikust poest 5 liitrit kanistriga vett, mille eest on tasunud AS Matsalu Veevärk. Liibek selgitab, et ettevõttele on teada, kui palju on Raikkülas kliente ja kui palju on majades kortereid, vastavad nimekirjad on olemas ka kaupluses. Annetuslik vee pakkumine puudutab Liibeki sõnul üksnes joogivett. Sellisele vee jagamisele kulutatud summasid ta kommenteerida ei soovinud.

Vee puhastamise kohta ütleb Liibek, et puurkaevu veetöötlusseadmed on tellitud ning eeldatav tarneaeg on uue nädala alguses. Seejärel pannakse seadmed tööle seniks, kuni põhjavesi hakkab uuesti vastama joogivee nõuetele, ütleb Liibek, kuid ei tea öelda, kui pikaks ootamise aeg võib kujuneda.

Keskkonnainspektsiooni avalike suhete nõuniku Leili Tuule sõnul on põhjavee puhul reostuse põhjust või allikat keeruline välja selgitada. „Ei ole ka teada, kas tegu on n-ö värske reostusega või on see juba varasemast ajast. Inspektorid vaatavad üle põlluraamatuid, ega pole tegu üleväetamisega,” selgitab ta. Seega reostuse päritolu väljaselgitamisega tegeletakse, aga ei ole teada, millal ja mis võib selguda.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare