13.8 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
ArtikkelAlu mõisahärra andis vallajuhtidele kaks suurt ülesannet

Alu mõisahärra andis vallajuhtidele kaks suurt ülesannet

Esialgu pidi Rapla melu toimuma juunis, kuid koroonakriisi tõttu ei olnud see võimalik. Selle asemel leidis suur sündmus aset laupäeval, 15. augustil ning tõi kokku rohkem osalejaid, kui korraldajad oodata oskasid.


Siit tekib korraldajatele küsimus: kas jätkata juba traditsiooniks saanud juuni teisel nädalavahetusel või tehagi edaspidi hoopis augustis ja koos tunnustamisõhtuga nagu sel aastal.
Mõneti harjumatu oli pärast koroonapiiranguid näha üheskoos nii palju inimesi. Kõiki kokku lugeda olnuks keeruline. See number tuleks tuhandetes, sest päeva ja õhtu jooksul käis melumessilt läbi tohutult rahvast. Oma osa andis kindlasti ka ilus ja päikesepaisteline ilm. Küll aga saab numbriliselt välja tuua, et Rapla keskväljakule ja selle ümbrusesse oli üles seatud ligikaudu 120 müügipunkti, millele lisandusid toitlustajad ning veel kauplemine kirbuturul. Samuti oli Raplas avatud viisteist kodukohvikut.
Melumessil oli näha ja kuulda nii palju, et vaevalt keegi päris terviklikku ülevaadet sellest sai. Keskväljakule oli üles seatud lava, kus tegutsesid päevajuht ja muusikud. Kultuurikeskuse kõrval asuval muruplatsil toimus koerte sõu, korvpallikooli kõrval asuvas parklas peeti Eesti tänavahoki meistrivõistluste Rapla etappi, Tallinna maantee sõiduteel selgitati Raplamaa rammumeest ja rammunaist. Lühikese jalutuskäigu kauguselt võis leida nii mõnegi kodukohviku, kus jalga puhata.

Mõisahärra külaskäik

Kahe põhisündmusena võiks mainida esiteks Linna Pea pesemist ning teiseks Rapla valla tänuõhtut. Linna Pea pesemisega kaasnes vaatemäng, kus kultuurikeskuse esist platsi külastas Alu ajalooline mõisahärra von Lilienfeldt, keda kehastas Andres Sahkur. Ta tegi Rapla vallavolikogu esimehele Margus Jaansonile ja vallavanemale Meelis Mägile ülesandeks Linna Pea puhtaks pesta. See ülesanne sai täidetud.
Ühtlasi andis mõisahärra von Lilienfeldt valla juhtidele veel kaks ülesannet, mida võib pidada päris suureks. Esiteks see, et järgmise aasta suvel tuleb igal neljapäeva õhtul sulgeda Tallinna maantee liiklusele ning seada sinna üles kaubatänav. Teine ülesanne on korda ajada olukord Rapla kaheksanurkse häärberi ehk Okta Centrumiga. Mõisahärrale ei meeldinud see, et selline väärikas hoone praegu tühjana seisab.
Rapla vallavanem Meelis Mägi ütles pärast Linna Pea pesu, et tema hinnangul peaks selline traditsioon Raplas jätkuma. Tal endal tuli seda ülesannet täita teist korda. “See on lõbus ja väärikas asi. See traditsioon võiks Raplas kesta,” sõnas vallavanem. Head meelt avaldas ta selle üle, et Rapla melu pärast koroonapausi ikkagi teoks sai. “Hoidsime pöialt, et see 15. augustil toimuda saaks. Inimestele on seda väga vaja, et ilusat ilma nautida,” rääkis Mägi.

Rapla valla aukodanik

Õhtu naelana tõi Mägi välja Rapla valla ühingute ja inimeste tunnustamise. Esialgu pidi tänuõhtu olema märtsis Raikkülas, kuid arusaadavalt siis seda korraldada ei saanud. Nüüd toimus see 15. augusti õhtupoolikul Rapla keskväljakul. Rapla valla aukodaniku tiitli pälvis Valter Uusberg.
“Valter Uusberg väärib Rapla valla aukodaniku tiitlit aastatepikkuse kultuurielu rikastamise ja loometegevuse eest. Ta on avaliku ruumi kujundamisel ja arendamisel loominguliselt väljapaistev ja aktsepteeritav autoriteet nii Rapla vallas kui ka kogu Raplamaal,” seisab kirjas tema iseloomustuses. Valter Uusberg on SA Eesti Filmi Instituut nõukogu liige (esitatud filmitegijate poolt), Rapla valla kultuuri- ja spordikomisjoni liige, Alu Rahvaõpistu Seltsi juhatuse liige, Rapla Haridusseltsi asutajaliige.

1 kommentaar

Subscribe
Notify of
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Marek
20. aug. 2020 11:36

Tänavune Melu oli tegelikult väga lahe. Tundub, et õnnestus ja rahvale oli seda ka vaja. Pisut häiris see mega lärmakas bassimüra seal Karmani parklas.