-1.7 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
UudisedKauni kodu loomiseks on vaja nii head silma kui ka kätt

Kauni kodu loomiseks on vaja nii head silma kui ka kätt

Kaunid kodud on maakonna ja valdade visiitkaardiks ning iga järgnev aasta toob üha rohkem juurde neid kodusid, kuhu omanikud on pannud palju armastust. Tavaks on saanud, et maakonna kõige ilusamaid kodusid tunnustab Raplamaa Omavalitsuste Liit (ROL).

Tänavu tunnustati kauneid kodusid sel esmaspäeval, 17. augustil Märjamaa vallas Jõeääre külas Paisu turismitalus, mis oli ka üks neist kohtadest, mis konkursil osales ja tunnustuse sai. Kokku olid vallad esitanud konkursile kümme kodu.
Paisu talu õuel võttis konkursil osalenuid, vallajuhte ja kauni kodu komisjoniliikmeid vastu ideaalne suvelõpuilm ja lõõtspillimuusika, mida Paisu talus on viimastel aastatel tänu lõõtspillipäevale eriti palju kuuldud. Seekord mängisid Paisu talu perenaise Terje Marrandi ema Silvi Sisask koos lapselapselaps Kendra Põdraga. Söökide ja jookide eest hoolitses aga perepoeg Robert, kes tegelikult töötab hoopis Itaalias Firenzes, kus ta viimase aasta on pidanud pop-up-stiilis skandinaaviapärast pagarikoda Wild Buns Bakery.
Rapla vallavanem ja ROL-i aseesimees Meelis Mägi sõnas, et ta imetleb alati neid inimesi ja peresid, kes sellise ilu oma koju loonud, nagu konkursil osalenud seda teinud on. „Seda ei saa teha ainult raha ja ajaga, ma ütleks, et selle jaoks on vaja nii silma kui ka kätt ja ma arvan, et sageli on see antud kusagilt kõrgemalt poolt, see maitsekus ja stiil,“ sõnas Mägi.
Kuigi iga maakond võib presidendile tunnustamiseks esitada kolm kodu, suutis ROL-i tegevdirektor Silvi Ojamuru välja kaubelda ka neljanda koha, sest seekordsel konkursil oli fantastilisi kodusid lihtsalt nii palju, et raske oli kolmega piirduda. President tunnustab kauneid kodusid oktoobris.
Iga kauni kodu konkursil osalenu sai kingituseks riigihalduse ministri Jaak Aabi tänukirja koos mastivimpliga ja Hortese kinkekaardi, millele lisandusid valdade kingitused.
Neljaks kaunimaks koduks tunnistati Erli Paasi ja Andero Haasi kodu Kohilas Masti külas, Mati ja Gerda Terestali Suure-Jaagu talu Märjamaal Lokuta külas, Ants Uustalu ja Kristina Laaneotsa kodu Kuimetsas Ööbikul ning kaunima ettevõttena Terje ja Ruttar Marrandi Paisu talu Jõeääre külas.
Erli Paasi ja Andero Haasi kodu puhul märkis komisjon ära silmapaistva moodsa arhitektuuriga maja, mis sulandub ümbritsevasse loodusesse. Noore pere kodu esikülg on kõigile imetlemiseks näha, siseõu pakub aga mõnusat äraolemist nii vanaemale kui ka pere neljale lapsele. Raamatusse, kuhu lähevad kõigi presidendile tunnustamiseks esitatud kodude pildid, tegi Taimo Tammik pildi ka kogu perest, mille kohta Ojamuru lisas, et ta tahaks näha, kas raamatu kokkupanemisel julgetakse see pilt raamatust välja jätta.
Ants Uustalu ja Kristina Laaneotsa kodus Ööbiku talus ei ole küll traditsioonilist iluaeda, kuid palju tööd on ära tehtud saja-aastase rehielamu taastamisel ja kaunite, Itaalia veiniistandusi meenutavate vaadete avamisega. Uustalu tunnustas omalt poolt kõiki neid, kes iluaedasid rajavad, kuna selle korrashoidmine on justkui lisatöökoht. Olles ise koos elukaaslasega pigem see, kes reisib palju ja otsib uusi maitseelamusi, on neil veel hooviosa planeerimata, kuid Uustalu lubas, et järgmine aasta läheb neilgi kopp maasse ja hoov saab uue ilme.
Mati ja Gerda Terestali talu jäi kauni kodu komisjonile silma juba eelmisel aastal, kuid siis olid paljud tööd seal veel pooleli. Ojamuru sõnul jäi neil süda siiski kripeldama, nii et sel aastal mindi seda kodu uuesti vaatama. Vahepeal on palju vahvaid asju juurde tulnud, näiteks piimapukk väravas ja baldahiiniga välivoodi. Et oma aeda kujundada, käis Gerda Räpinas lausa aiandust õppimas.
Nii mõndagi on Terestalid aga oma koju saanud tänu Paisu talu peremehele Ruttar Marrandile.
Paisu talu on just viimastel aastatel kujunenud lagunema hakanud vanaema majast kauniks kohaks, kus erinevaid üritusi korraldada. Nii et kaunid kodud ja (turismi)talud ühendavad inimesi.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare